Élhető zóna

Élhető zóna

Friss topikok

Egy újabb Milla?

2014.06.02. - Élhető zóna 35 komment

Amikor megjelenik a köztérben egy új szerveződés, akkor a megjelenéssel jönnek azok a hangok is, hogy „ez is csak egy újabb Milla lesz!”. Ugyanazok a civilek? Ugyanazok a módszerek? És emiatt: ugyanaz az eredmény(telenség)? Érdemes így ezekkel tartani?

Ha végignézzük az elmúlt évek úgynevezett ellenzéki mozgalmait, ideértve a pártokat is, azok egyvalamiben közösek voltak, minden különbözőségük ellenére – és egy az egyvalami nagyon alapvető dolog. Egyikben sem volt meg együtt mindaz, ami a sikeres közélet-átformáláshoz kellett volna. Ha azzal a szándékkal indítunk akciót, mozgalmat, hogy minőségi fejlődést hozzunk a közéletben, akkor érdemes végigvennünk ezeket a hiányokat és úgy szerveződni, hogy ne legyenek ezek a „lyukak”.

Mindenek előtt: alapvetően kétféle típusba sorolhatók az említett társaságok: pártok és mozgalmak. Még akkor is érvényes ez a felosztás, ha egyes mozgalmak aztán pártos keretek közé léptek, mivel „pártként” is megmaradt e szerveződések alapvetően civil és outsider-underground szellemisége. Ugyanakkor voltak mozgalomszerűen induló szervezetek, amelyek viszont első pillanattól kvázi pártszerűen működtek, erős centrális vezetéssel.

Az első csoportba (civilmozgalmak) a Milla, a Szolidaritás és (időleges, gyorsan lefutó jelenségként) a HaHa tartoznak. Itt szinte tudatosan kerülték a szervezet „megcsontosodását” és a hierarchiába rendeződést, azt gondolván, hogy maga a hierarchia az a tényező, ami az igazi demokratizmus akadálya. Ez persze tévedés, de nagyon elterjedt tévedés. Személyes véleményem szerint egyébként nem is csupán tévedés van a jelenség, a „hierarchiakerülés” mélyén, hanem egyfajta „ösztönös vonzódás” az anarchizmushoz és egy tévesen felfogott „egyenlőséghez”: mintha a szervezettség eleve csak „megalázó” lehetne!

Ez a hozzáállás volt a civilszervezetek nagy hiányossága – és ennek következményei:

  • A célok definiálatlansága és a következetesség hiánya: Ha a célok meg sincsenek fogalmazva, akkor értelemszerűen nem is lehet szó konzekvens és fegyelmezett célorientáltságról.
  • A szervezeti és működési viszonyok, az alá-fölérendeltségek és a célszerű, gyors döntéshozatali mechanizmusok tisztázatlansága, zavarossága: A lassúságot, a belső munkakultúra hiányát és a terjengős, parttalan vitákat „bázisdemokráciaként” magasztalták, afféle „erényekként” fogták fel, bele sem gondolva ennek gyakorlati következményébe, az eredménytelenségbe.
  • Elvi okokból lemondtak a „karizmatikus”, azaz tömegvonzással bíró vezetők használatáról: Pedig köztudott tény a politikában, hogy egy szűkebb körön kívül sikert enélkül nem lehet elérni. A szűk körben még izgalmas szubkultúra-igazságok tömegekre gyakorolt hatása ugyanis egyenlő a nullával.
  • Képtelenek voltak a külvilág és a politikai tér eseményeinek irányítására: Belső szervezeti irányítás híján a szervezeten kívüli politikai közteret sem lehet (annak tematizálásával) orientálni.

Ezek a szerveződések valamiféle „ideából” indultak ki, ami nem baj, sőt! Ám „csak az ideát” használták és kevéssé érdekelték őket a gyakorlati dolgok. Nem értették meg azt, hogy a politika: folyamat. Abban a hitben éltek és működtek, hogy ha elég „izgalmas” akciókat, „bulikat” szerveznek, akkor ez majd folyamatosan és növekvő módon irányítja rájuk és tartja fenn a közérdeklődést. Akciók valóban voltak, ám (mint írtam már) szinte teljesen elmaradt a célok határozott és gyakorlatban is használható megnevezése, elmaradt az e célokhoz vezető út kijelölése, elmaradt az utat bejárni képes szervezet kialakítása és elmaradt az úton való végighaladáshoz szükséges eszközök megnevezése, beszerzése is. Az akciók így nem alkothattak határozottan egy cél felé haladó folyamatot. Ezt unta meg a szimpatizánsi kör is egy idő után: csalódtak abban, hogy végre talán történik valami. Végeredményben semmi sem történt.

Az egész mozgalom (akár a Milla, akár a Szolidaritás, akár a HaHa) tulajdonképpen nem volt más, mint egy nagy, közös ábrándozás – amely az első gyakorlati tetteket igénylő helyzetben el is bizonytalanodott. A Milla többedik tüntetésén már azt várta volna a tömeg, hogy határozott politikai iránymutatást kap, hogy megnevezik a szónokok a kifejezett célt, a politikai hatalmat és hogy ennek érdekében egységes és működőképes politikai szervezetet [pártot] alakítanak. Azt is várta a tömeg, hogy megkaphassa a formális kereteket, mivel minden emberi közösségben ösztönösen ott él a vágy arra, hogy az összetartozás ne csupán alkalmai és esetleges legyen. Ha ezt egy véleményközösség nem kapja meg, akkor bizony szétszéled.

A legszörnyűbb és egyben legbizarrabb példája ennek a diáktüntetések esete volt: amikor a szervezők még arra az egyszerű kérdésre sem készültek fel, hogy társaikat most jobbra vagy balra vezessék egy útkereszteződésben. le is darálta őket a kormány, a közvélemény előtt pedig nevetségessé váltak.

Nem tudtak jobban teljesíteni az elvileg formálisan szervezett és határozott hierarchiát felmutató pártok sem. Ha a civilmozgalmaknak legalább szellemiségük volt, akkor éppen ez hiányzott a pártokból. Avagy: lehetett-e tudni, igazán miben hisz az MSZP? Vagy az Együtt, amely (még Haza és Haladásként) elindult egy „forint-fillérre kiszámolt alapokat” követelő technokrata-szakpolitikus attitűdtől és a „szerzett jogokon” lovagló Szolidaritással, meg a zöld és öko-újbalos ex-LMP-sekkel összeborulva eljutott a magát az éppúgy definiálatlan MSZP-nek feltétel nélkül befekvő pozícióba. Akik hittek és talán még ma is hisznek bennük, azok valójában Bajnai és Oszkó egy évét respektálják, 2009 és 2010 tavasza között. Ám ez az akkori egy év nem követelt semmi olyasmit Bajnaitól, amire pedig alapvető szükség lett volna 2012-től kezdődően, és amiről kiderült, hogy nem az ő terepe: a nulláról építkező, kezdeményezőkész és széles körben hatni képes vezetőé.

Fokozottan igaz ez Mesterházy Attilára és az MSZP „törzskarára”: azt követően, hogy kitúrták Gyurcsányt, egyszerűen semmi sem jutott az eszükbe, öt egész év alatt! Emiatt tényleg csak azok követték őket, akiknek olyan erős szocializmus-nosztalgiájuk volt és annyira nem ismertek más világot, mint a kádári, hogy egyszerűen sem igényük, sem képességük nem volt egy objektív pillantást vetni „korunk Központi Bizottságára”.

És igen: a kitúrt Gyurcsány és a DK. Nekik csak egyvalamijük volt meg a sikeres politika eszközeiből: egy karizmatikus(nak hitt) vezető. Az összes többi hiányzott, legfőképpen azért, mert ez a karizmatikusnak mutatkozó vezető nem szereti a kötött, részleteiben is alaposan kimunkált program mentén, másokkal együtt való munkálkodást. Ő is „akcióhős” – ennyiben pedig „civil” is a politika világában. Igaz, hogy Orbán is „milliókat mozgat meg” egy-egy beszédével, azonban a szervezet igazából nem ezektől az „ünnepi, karizmatikus pillanatoktól” vált azzá, ami. Orbán fegyelmezett szervezetépítő is, aki hosszú távra tervez. Persze, ha kell, akkor rögtönöz is, ám még a rögtönzésére is ráépül végül egy azután végig is vitt stratégia. (Persze e stratégia minősége már más kérdés…)

A fentiekből jól látható, hogy nem volt egyetlen olyan szervezet sem, amelynél-amelyben ne hiányzott volna több alapvető tényező is. Nem csoda, ha semmi sem sikerült nekik.

A tanulság, hogy a közéletben a sikerhez az alábbiak együttesen kellenek:

  • Jól definiált és következetesen képviselt-követett célrendszer.
  • A célok eléréséhez szükséges eszközök és erőforrások: előzetes felmérés és a „lista” folyamatos „karbantartása”.
  • A szervezet és a tevékenység átgondolt és célszerű, a gyors cselekvést biztosító kiépítése, működése.
  • Egzakt döntési mechanizmus, amely természetesen a vezetési kompetenciákra épül.
  • Tiszta, fegyelmezett, teljesítőképes és folyamatosan visszaellenőrzött, kondícióban tartott belső hierarchia, amely a feladatok teljesítésére és nem csupán azok „megvitatására” szolgál.
  • A célrendszert képviselő és megjelenítő „arc”, aki a tudása, a vezetési-szervezési képességei és a teljesítménye alapján a szervezeten belül, majd azon kívül is elfogadott vezetője a szervezetnek.
  • A szimpatizánsokkal, az állampolgárokkal folyamatosan kapcsolatot tartó „kommunikációs team”.
  • Eredeti, a közéletben széles körben hatni képes témák, világos megfogalmazásban.
  • Fix, állandó „kötődési pontok”: folyamatosan működő fórumok, rendszeresen ismétlődő-felkereshető rendezvények, állandó online elérhetőség.

Ha valaki eredményes akar lenni a közéletben, akkor ezt a listát kell befutnia!

Az elején feltettük a kérdést, hogy akkor most az Élhető Zóna egy újabb Milla lenne-e? A választ nem nekünk, a szervezőknek kell erre a kérdésre megadnunk – de talán annyit elmondhatunk, hogy eddig még egyetlen, az utóbbi években indult közéleti kezdeményezés sem indult komplex stratégiai folyamatszervezéssel… Mi viszont igen!

Akkor tényleg „csak egy újabb Milla” lennénk?

Címkék: kommunikáció célok gyurcsány eszközök ellenzék szervezet milla pártok szolidaritás mozgalom bajnai haza és haladás vezető mesterházy oszkó karizma együtt 2014 civilszervezet

A bejegyzés trackback címe:

https://elhetozona.blog.hu/api/trackback/id/tr566259907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.06.02. 17:28:21

A milla problémája nem ez volt.

Leginkább az volt a milla problémája hogy alig leplezetten, hónapról-hónapra egyre jobban belesodródtak az MSZP-s formációba.

A magyarok többsége pedig nem kér az MSZP-ből.
Akkor sem ha a Fideszből sem kér ezek jelentős része.
Mitöbb a választásokon semmi más nem mutatkozott meg, csak annyi, hogy az MSZP-t kategóriákkal többen rühellik.

Bajnai szerepe arra korlátozódott hogy a civileket beterelje az MSZP-s akolba.
És ez bizony nem perspektíva, se most se később, egy darab mindenkiből kiábrándult választó számára sem.

Ez van.
Előröl kell építkezni MSZP és Fidesz mentesen. Gyurcsány és Orbán mentesen. Lassan és biztosan. Hitelesen.
És talán 2022-re összejöhet valami.

barli 2014.06.02. 17:34:43

Ezeknek a himihumi szervezeteknek előre láthatóan az volt a céljuk, hogy befeküdjenek az mszknek esetleg gyfnek. És ezt a nagy többség látta is, nem kell erről ennyit filozofálni.

nevetőharmadik 2014.06.02. 17:47:42

@Trompf: @barli: Elég alantas dolog azzal vádolni a Millát, hogy eleve be akart feküdni az MSZP-nek. Az, hogy miért sodródtak be az MSZP-vezette akolba, pont, hogy le van írva a cikkben:

"A Milla többedik tüntetésén már azt várta volna a tömeg, hogy határozott politikai iránymutatást kap, hogy megnevezik a szónokok a kifejezett célt, a politikai hatalmat és hogy ennek érdekében egységes és működőképes politikai szervezetet [pártot] alakítanak."

A Milla erre nem volt hajlandó vagy képes, a párt létrehozását átengedték másnak, ahol az út végén ott volt az MSZP. Ez nem szándék volt, csak balfaszság.

barli 2014.06.02. 18:27:08

@nevetőharmadik: vagy nem. A kivetítőre színpadra hangosításra meg gondolom beléptidíjat szedtek. Amúgymeg a "tüntetők" nagyrésze unatkozó szoci volt, aki örült, hogy végre kimehet az utcára.

Geo_ 2014.06.02. 18:31:20

@nevetőharmadik: a Milla (egy része) úgy gondolta, hogy beáll Bajnai mellé/mögé, egy ernyő-szervezetbe, s nem akart párt lenni. (Az azért látszódott: az MSZP nélkül nem lehet, csak az MSZP-vel még kevésbé lehet leváltani az orbánizmust.)
Ennek akkor lett volna némi esélye, ha csatlakozik az LMP - akkor Bajnai maradhatott volna középen, "tartani az ernyőt". Belharcban (pártpolitikai csatározásban) viszont, amire az E/PM kényszerült, Mesterházy erősebbnek bizonyult.

barli 2014.06.02. 18:35:34

@Geo_: a bajnai elcseszte, na. Elhatárolódott volna a szociktól de legalább a feritől és megcélozta volna a közepet, ma ő lenne a jani. Nyerni nem nyertek volna, de 2018-ban esetleg még az is benne lett vola a pakliban. Meg egy normálisabb ország lehetősége.

barli 2014.06.02. 18:37:26

@Geo_: az lmp is a nagy összeborulós terv része volt. Meg se akarták próbálni a szocik és dyf nélkül

nevetőharmadik 2014.06.02. 18:49:42

@Geo_: Hát igen. Azért a mostani helyzethez nem egy hiba vezetett, és az első hiba a többi nélkül még nem szükségszerűen vezetett volna katasztrófához. Azt hiszem (nem ismerve Bajnaiék akkori stratégiai tervezését), nem volt B-verziójuk arra az esetre, ha az LMP kikosarazza őket. Nagyon könnyen lehet, hogy már az hiba volt, hogy egyáltalán az LMP volt az A-terv.

De hát ugye a magyar "demokratikus" választó már annyira utálja a "párt" szót is, hogy szexibben hangzott valami párt fölötti dolgot mondani.

Aztán persze úgy is az lett, de már kényszerpályán, mentsük, ami menthető alapon, és ez eleve vereség volt.

nevetőharmadik 2014.06.02. 18:56:16

@barli: nem kell gondolnod, nyilvános volt a tüntetések költségvetése, ott van a neten.

barli 2014.06.02. 18:58:46

@nevetőharmadik: az lmpnek is van nyilvános költségvetése :)

nevetőharmadik 2014.06.02. 19:03:21

@barli: hát igen, az szép dolog :)

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.06.02. 19:18:40

Civilekre semmi szükség. PÁRTOKRA van szükség.

Geo_ 2014.06.02. 19:30:21

@nevetőharmadik: "nem volt B-verziójuk"
Valóban, hiszen úgy nézett ki, hogy sima az ügy - csak éppen lebecsülték Schiffert, aki végigjárta a vidéki küldötteket.

Geo_ 2014.06.02. 19:31:54

@barli: aki meg sem próbálta, hogy 14-ben változtasson, az meg is érdemli azt, amit a többiek elszenvednek.

Geo_ 2014.06.02. 19:42:34

@maxval a gondolkodó birca: ez kb olyan, hogy az Eiffel toronynak csak 4 lábra van szüksége, a kereszt-merevítőkre pedig nem.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.02. 19:56:38

A Jobbik több szavazatot kapott mint a posztban levő 25 párt és szervezet együttvéve.

Gyanítom azért mert valós problémákra keres választ.

Geo_ 2014.06.02. 19:59:28

@Kón Bandit: Vagy mert a hívei még számolni sem tudnak :-)

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.02. 20:05:24

@Geo_: Hát ez nemigen segít a demokrata szakértő civileken..:DD

♔batyu♔ 2014.06.02. 20:24:39

@Kón Bandit: Ott a pont. Valós problémák felvetése.

Az antiszemitizmus nem valós probléma és az sem, hogy Orbánék diktatúrát vezettek (vezetnek) be.

Valós problémák: Közbiztonság, cigánybűnözés, idegen hatalmak befolyása felvásárlás, szólásszabadság korlátozása terrorizmus ürügyével, csak így pár dolog kiragadva.

makro67 (törölt) 2014.06.02. 21:48:39

@♔batyu♔:

Valós problémák: botrányos gazdasági teljesítmény, eltapsolt manyup vagyon, brutális jövedelempolarizáció, a felsőoktatásból történő forráskivonással a társadalmi mobilizáció béklyózása, a szakmaiság teljes negligálása szinte minden fronton (eklatáns példaként: az MNB-be kinevezett 9 monetáris tanácstagnak összesen nincs egy szakmai publikációja, miközben a jegybanktörvény a magas szintű elméleti tudást követelményként előírja), atomerőmű döntésével kapcsolatosan totális szakmai (közgazdasági és műszaki) viták elmaradása, TAO pénzek büdzséből stadionba történő csatornázása, tudásalapú helyett futballalapú társadalom, folytassam?

A helyzet tehát most úgy áll, hogy a Narancsos Főpap a hülyék magabiztosságával akarja megmondani – a szakértők véleményének teljes partvonalon kivülre helyezésével - hogy mi viszi az országot előre, és mi hátra.

Egy normális, nem velejéig kompromittálódott ellenzékkel, és a demokratikus értékekkel némileg jobban felvértezett közösségben - továbbá a jelenlegi helyzetben a közbeszéd alakításában nagyobb szerepet vállaló közgazdasági értelmiséggel a háttérben - ennek a voluntarista bohócnak a szerencsecsillaga a kormányzását követő 1-2, de legkésőbb 4 éven belül végleg leáldozott volna.

Mindehhez persze még hozzájön az is, hogy Magyarország a hülyék paradicsoma – ha mástól nem, hát Kolozsvári Grandpierre Emiltől ezt biztosan tudhatjuk.

2014.06.02. 21:54:47

@♔batyu♔: A Milla álcivil, balliberális felforgató szervezet, van ilyenből tucatnyi Magyarországon. Valós problémákkal természetesen nem foglalkoznak, mivel csak a zavarkeltésben és az uszításban érdekeltek.

Sokat elárul róluk, hogy már a nevük is hazugság, mivel egyrészt nem voltak egymillióan, másrészt a sajtószabadság állítólagos sérülése ellenére a ballib média eszelős igyekezettel és mértékben ontotta magából a mocskot.

Élhető zóna 2014.06.02. 22:08:28

@imperial: Milyen igazad van: annak idején, 2006 őszén, alig párszázan elegek voltak ahhoz, hogy szétverjék Budapest belvárosát... A Millás tüntetéseken volt vagy 30-40.000 ember - most képzeld csak el, mi lett volna, ha valóban ők is felforgató zavarkeltők lettek volna, mint állítod! Kő kövön nem marad a Kárpát-medencében - talán még a Kriván is ledől Szlovákiában!:-)

Tudod, Imperial (apropó: ez nem egy ló neve?), úgy, de úgy elbeszélgetnék veled - meg persze Batyuval is - négy-hatszemközt! De ti csak sunyítotok a nick mögött... Hát hol egyenes, magyar viselkedés ez?

[...Ja, egyébként nem tudom, feltűnt-e, hogy a poszt az első szótól az utolsóig a Millát (is) kritizálta?]

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.06.02. 22:49:27

@makro67: 'Valós problémák: botrányos gazdasági teljesítmény, eltapsolt manyup vagyon, brutális jövedelempolarizáció, a felsőoktatásból történő forráskivonással a társadalmi mobilizáció béklyózása, a szakmaiság teljes negligálása szinte minden fronton (eklatáns példaként: az MNB-be kinevezett 9 monetáris tanácstagnak összesen nincs egy szakmai publikációja, miközben a jegybanktörvény a magas szintű elméleti tudást követelményként előírja), atomerőmű döntésével kapcsolatosan totális szakmai (közgazdasági és műszaki) viták elmaradása, TAO pénzek büdzséből stadionba történő csatornázása, tudásalapú helyett futballalapú társadalom, folytassam?'

Ez egy maszop kampányszlogen. Ez sem valós probléma.

A balliberáltak évek óta nem vetettek fel semmilyen valós problémát, választ, megoldást meg évtizedek óta nem produkáltak. Elég tanácstalanok is hogy most hova szarjanak oda.

Élhető zóna 2014.06.02. 23:14:25

@Kón Bandit: Már csak önmagában a felsőoktatásból kivont (és: stadionmániába ölt) források miatt is büszkén viselheti az Orbán-rezsim és annak minden egyes támogatója a "Hazaáruló vagyok!"-feliratú kitűzőt!:-)

Ui. az oktatás elsorvasztáséval "csak" a következő magyar generáció életesélyeit vágják haza.

..Te pedig szégyelld magad! Még te tartod "jó magyarnak" magad? Ide többé ne kommentezz!

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.06.02. 23:18:41

@Élhető zóna: Kitört a liberalizáció?

Inkább le kéne jönni a már 2x elbukott, hazug kampánytémákról. Bár látom úgy áll a helyzet hogy megállt bennetek a szar...:)

barli 2014.06.02. 23:29:56

@Élhető zóna: gondolom ukrajnában, Líbiában meg Egyiptomban is a zsaruknak szurkoltál.
Többek között ezért kaptok ki mindíg, mert még mindíg azt hiszitek, hogy a 2006 ősze arról a pár tucat hülyéről szólt..

RuinDone · http://newworldchaos.blog.hu 2014.06.03. 01:32:33

Halihó! Én a hahában tevékenykedtem, onnan származó tapasztalataimra tudom ráhúzni a cikk gondolatait. Vannak amikkel nagyon egyetértek és tökéletesen lefedik a valóságot. Ilyen pl "A lassúságot, a belső munkakultúra hiányát és a terjengős, parttalan vitákat „bázisdemokráciaként” magasztalták, afféle „erényekként” fogták fel, bele sem gondolva ennek gyakorlati következményébe, az eredménytelenségbe." vagy az, hogy "a feladatok teljesítésére és nem csupán azok „megvitatására” szolgál." Sajnos a hahában semmiféle munkakultúra nem volt, talán mert nagyon fiatalok voltak az emberek talán nem, már sose derül ki. Érdekes, hogy még egy WoW klán is összeszedetebb és céltudatosabb volt mint a haha így utólag visszanézve.

Nagyon nem értek egyet viszont a hierarchiára és a "kommunikációs team"re vonatkozó meglátásokkal. A komteam nálunk csupa kamerafüggő, felsőbbrendűségi tudattal alaposan ellátott emberkéből állt akik többet ücsörögtek a szekéren mint tolták azt. Az anarchia pedig, aminek én pl lelkes híve vagyok de azért koránt sem ez volt az alapbeállítás a nagy többségnél, jól működne ha ésszel csinálnák az emberek. Nem kellenek fix pozíciók, de főleg nem fix emberek ezekben a pozíciókban mert akkor a később érkezők elveszítik a lelkesedésüket, ahogy ez meg is történt, ha azt látják, hogy minden kártya, főleg az ászok, előre le vannak osztva.

Mindent bele, de ezt a hierarchiát kár erőltetni.

nevetőharmadik 2014.06.03. 09:09:42

@RuinDone: elég durva, amit a HaHa komteamjéről és a pozíciókról mondasz. Habár ismerős hozzáállás ez, az egész társadalmat áthatja ez a polcokban és polcokra való fölkerülésben való gondolkodás, inkább az a meglepő, hogy ez az adott szervezet céljaitól és értékrendjétől független mentalitásbeli defektusnak látszik.

De azt nem hiszem, hogy a hierarchia, mint olyan, szükségszerűen rossz. Természetesen rögtön azzá válik, amint a személyes ambíciók és hatalmi törekvések eszköze lesz (még ha nem is tudatosan), de ha funkcionális szerepe van, akkor igen hasznos lehet.

Hiszen a szervezettséggel spontán kialakul a hierarchia is: a szervezet céljainak hatékony eléréséhez a munkafolyamatok koordinálására feltétlenül szükség van, ez pedig szervező-irányító szerepeket jelent (most direkt nem pozíciókat írtam. A "szerepek" talán jobban kifejezi a szerepkörrel járó felelősséget, míg a pozíció a hatalmi viszonyt fejezi ki jobban). A szervezet nagyságától függően ezek a szervező-irányító szerepek akár többszintűek is lehetnek, de azt a gyakorlat (és korábbi szervezeti tapasztalat) mutatja meg, hogy hogyan lesz a leghatékonyabb.

Végső soron az dönt el mindent, hogy van-e kellő alázat és tisztelet a szervezet tagjaiban ahhoz, hogy ambícióikat tudatosan alárendeljék a szervezet céljainak és tagjai szolgálatának/segítésének, és olyan szerepkört kapjanak, amiben tehetségük és képességeik legjobban kamatoznak a szervezet számára. Például egyáltalán nem rossz, hogy ha olyan ember kerül a kamera elé, aki élvezi a szereplést és tud is szerepelni - de fontos, hogy ne a szerepelni vágyását szolgálja ezzel a lehetőséggel. Annak a vágynak a kielégülése csak mellékhatás. És ha van, akinek a képességei jobban szolgálják az adott célt, akkor át kell neki engedni a "szerepkört".

borzimorzi 2014.06.06. 16:34:43

@Geo_: Magunk között szólva nem látom be, mitől lenne dicsőség az, ha valaki egy teljesen értelmetlen feladatban bizonyul jobbnak...

Üdv:
b

Élhető zóna 2014.06.06. 16:51:30

@borzimorzi: Mi lenne az értelmetlen feladat és ki bizonyul abban jobbnak?

borzimorzi 2014.06.06. 16:52:25

@Élhető zóna: A posztnak minden oka meglett volna arra is, hogy az Élőlánc Magyarországért Pártot is kritizálja. 90%-ban ugyanezeket az elvárásokat próbáltam meg érvényesíteni, kezdve azzal, hogy egyáltalán legyen szervezete a pártnak. Az alábbiakban belinkelt hsz-emben foglaltakat mondtam el nekik az alatt a 2 év alatt, amíg tag voltam. Laposra püfölhettem a klavit és rekedtre beszélhettem magam, mit sem számított. Csak hajtogatták a mantrát, hogy "csakis grassroots alapon", meg abcúg szervezeti felépítés. Szétestek, mint oldott kéve.
(kkbk.blog.hu/2013/01/17/lanyi_az_lmp_nem_erdemli_meg_a_voksukat_450)

Lényeg a lényeg: ez egy kiváló poszt és tökéletesen rendben van. Ezt kell csinálni.

Üdv:
b

borzimorzi 2014.06.06. 17:20:06

@Élhető zóna: Geo arról beszélt, hogy a pártpolitikai csatározásban, a belső apparátusi gyomrozásban Mesterházy jobbnak bizonyult. Ez igaz bár, de a Fideszt leváltani szándékozókra leadott szavazatok számát nem növelte, sőt. Ezért mertem megkockáztatni, hogy ez egy értelmetlen feladat, sőt kampányidőszakban kifejezetten kontraproduktív.

Szerintem az Összefogás végső formájában eleve halálra volt ítélve. Amikor Bajnai és Mesterházy minden jobb késztetésük és politikai ösztönük ellenére is bevették Gyurcsányt, egy diszparát elemekből álló halmazt hoztak létre. A vak is látta, hogy Gyurcsány, aki apparátusi machinációk révén anno sikeresen megpuccsolta Medgyessyt, ezt a két kis fiatalt megeszi reggelire. Ezért minél szimpatikusabb volt valakinek Bajnai vagy Mesterházy, annál inkább nem akarta "kiszolgáltatni a dedeket a krokodilusnak". :-) Vagyis a halmaz diszparát elemei taszították nemcsak egymást, de az egymás melletti működésük dinamikája miatt gyengítették az egyes elemek mögött álló szimpátia mértékét is. Magyarul megmondva Bajnai és Mesterházy jól kijönnek, a támogatóik is nagy átfedést mutatnak, mindkettejük táborában nagy a másik elfogadottsága. Ők ketten együtt: OK. Gyurcsány miatt azonban több szavazatot veszítettek, mint amennyit nyertek.

Van Gyurcsánynak saját pártja, a DK. Annyira oda volt érte, hogy saját pártja legyen, hogy képes volt ezért szétbarmolni az MSZP-t. Hát, akkor lássuk, mire megy vele!

Na, a Konrád-féle oookos bácsik hadovája miatt nem merték ezt kimondani. Márpedig aki nem tud nemet mondani, az tisztesség ne essék szólván, egy puhapöcs. A választók nagyon szívesen sajnálják az ilyet, meg együtt éreznek szegénykével, de szavazni nem szavaznak rá.

Jól látható volt az SZDSZ sorsán, mire megy az, aki az ilyen nagyon oookos bácsikra hallgat, akik a szakterületükön lehetnek bár elfogadottak, de a politikában mesügék. Muszáj volt elindulni az SZDSZ útján a baloldalnak?

Ezért gondolom, hogy ezeknek a szervezeteknek a különféle permutációi semmire se jók, új szervezet kell, és minőségileg jobb, átgondoltabb, szervezettebb, hitelesebb, huszonegyedik századibb. Egy ilyenhez csatlakoznék. Az MSZP-hajótörés hordalékához nem, mert sose tudni, mikor milyen csontváz esik ki a szekrényből. De a Schiffer egyszemélyes bulijához sem, mert annak a max. teljesítmény 10% körül van, szerintem.

Üdv:
b
süti beállítások módosítása