Élhető zóna

Élhető zóna

Friss topikok

Közéleti minőségbiztosítást - egyesült erőkkel!

2014.06.30. - Élhető zóna 14 komment

Az elmúlt négy évünk sajnálatosan igazolta, hogy az egyes részterületek, szakmai testületek, civilközösségek, vagy akár az aktuális politikai hatalmi koncepcióval szembekerülő egyének igazságai nem érvényesíthetők „parciálisan”, egy, a teljes társadalmat egy másmilyen elgondolás szerint (felülről, presszióval és szabadságmegvonással) elrendezni akaró hatalommal szemben. Nem érvényesíthetők szakmai és/vagy civil elképzelések, mert ezek csak akkor képesek működni és a maguk közegét, köreit megszervezni, ha adott az egész társadalom – és: az egyes állampolgár – számára a cselekvés és a szerveződés szabadsága. Ám a mai viszonyok között ez nem így van: az állam (a hatalom) fenntart magának és magához rendel minden jogot a társadalmi, gazdasági és kulturális pozíciók, feladatok leosztására. Ráadásul ez a hatalom mindezt igen hosszú távon képzeli el így fenntartani – ennek érdekében pedig alkotmányjogi korlátokat állít a valós, gyakorlati állampolgári önszerveződés elé és (hogy a saját hatalmi pozícióit megvédhesse) végső soron a népfelség elvének érvényesülése elé is. A hatalom ellenőrizni és irányítani akarja a társadalmat, a gazdaságot és az állampolgárokat – ezért elvonta a társadalomtól, a gazdaság szuverén szereplőitől és az állampolgároktól a gyakorlati lehetőséget a hatalom ellenőrzésére és irányítására.

…Mindaddig, amíg ez így marad, csak ábránd lehet mindaz, ami polgári és államfüggetlen cél, kezdeményezés – a gyakorlat „az állam társadalma” lesz!

Éppen ezért: A közvetlen feladat most nem egy-egy részérdek képviselete, hanem a népfelség-elv gyakorlati érvényesíthetőségének visszaszerzése, a hatalom feletti hatékony kontrollautomatizmusok kidolgozása és folyamatos működtetése. Azért kell „intézményesen” és az intézményességen belül automatizmus-szerűen biztosítani a hatalomkontrollt, mert a még gyenge magyar demokratikus mentalitás önmaga erejéből nem képes ellenállni az önérdek-vezérelt politikai-hatalmi csoportok törekvéseinek.

Mivel gyenge a magyar demokratikus mentalitás (az, ami az egyes emberekben kellene, hogy kellő erővel működjön és amely egy stabil, hosszú távon is jól működő demokrácia és demokratikus jogrend és intézményrendszer alapja lehetne), ezért a társadalmat szervezetten uraló hatalommal szemben csak egy szervezett és a politika állampolgári ellenőrzésével, egyfajta „állampolgári fogyasztóvédelem” és „politikai minőségbiztosítás” létrehozásának igényével fellépő mozgalom képes teljes körű eredményt elérni.

A cél nem a „direkt pártpolitizálás”, hiszen a Magyarországon ma létező pártpolitika a valóságos társadalmon kívül működő, kicsi, de többé-kevésbé „agresszív” csoportok harca egyfelől a hatalomért és a társadalom erőforrásaiért, másfelől pedig a társadalom (előző két cél érdekébeni) „tematizálásáért”. De a politika (ön-)céljai ma messze nem a társadalom legitim céljai! A pártérdekek, a politikai hatalom, valamint a társadalomban elszigetelten létező "kisemberek" és civilszervezetek, szakmai csoportok, stb. egymáshoz képesti helyzetét az alábbi ábra mutatja:

Névtelen1.jpg

Mivel a társadalom „önmagukban gyámoltalan”, a közös érdekek mentén való hatékony szerveződésben járatlan állampolgárokból, illetve egymástól elszigetelten lézengő kisközösségekből áll, így – ha hatékony közérdek-érvényesítés a cél – szükséges egy társadalmon belüli mozgalom létrehozása, amely mozgalom megfogalmazza a közérdeket (benne a demokratizmussal és pluralizmussal kompatibilis, „legitim” csoport- és magánérdekekkel) és ennek alapján célokat tűz ki, amelyeket „ki is kényszerít”, az alábbi séma szerint:

Névtelen.jpg

Címkék: együtt kontroll közérdek pártok civilek kiszolgáltatottság presszió részérdek túlhatalom állapolgár

A bejegyzés trackback címe:

https://elhetozona.blog.hu/api/trackback/id/tr676458123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nevetőharmadik 2014.06.30. 18:32:11

Hát igen. A pártösszefogás már régóta élt például a Simicska-Puch tengely mentén, de lehetne még sorolni a pártfinanszírozásban vagy az ügynökkérdésben megnyilvánuló pártösszefogásokat és a többit. Legfőbb ideje az állampolgárok összefogásának.

Tyreo 2014.06.30. 18:56:26

Teljesen jó. A baj csak az, hogy a Fidesznek (és a Jobbiknak), megint könnyű lesz egy ilyen kezdeményezést ballibsi álcivilekhez beskatulyázni a választói szemében, és ha ez sikerül, akkor azzá is válik, ami törvényszerű bukást jelent.

nevetőharmadik 2014.06.30. 19:12:59

@Tyreo: Igen, de emellett sokkal könnyebb az ő szavazóikkal szemben is érvelni illetve meggyőzni őket, hiszen végülis csak azt akarjuk, hogy a politikusok párthovatartozásuktól függetlenül kénytelenek legyenek tisztességesebbek lenni (ennek konkrét feltételei ezen a blogon persze ki vannak fejtve).

Az értelmesebbjét szerintem ezzel meg lehet szólítani, a nem értelmes kemény magot (elsősorban a Fideszét, mert a Jobbik kemény mag anti-establishment érzületére lehetne valamelyest apellálni) meg meg sem kell győzni. Rajtuk kívül van még 5 millió szavazópolgár, akik nagy része ma senkit sem támogat, és ők a fő célpont.

Sokkal nagyobb kihívás az ő apátiájukat áttörni - viszont mivel az apátia nagyrészt abból fakad, hogy "úgysem tudunk semmit tenni", egy olyan kezdeményezés, aminek siker esetén súlyos következményei vannak a gyűlölt politikusok számára, nagyobb eséllyel adja vissza a hitüket. Nem sok eséllyel, csak nagyobbal.

Élhető zóna 2014.06.30. 19:36:58

@nevetőharmadik:

Az "úgyem tudunk semmit tenni" éppenséggel a magányosságból, a magára hagyatottságból táplálkozó érzés: hogy senki sem fog engem megvédeni, ha szembeszegülök a hatalommal - és hogy senki sem képes offenzíven fellépni ellene.

Szóval, ebből következően a mi célszerszámunk egy faltörő kosként használható pajzs kell, hogy legyen!:-)

Élhető zóna 2014.06.30. 19:40:40

@Tyreo:

Ne feledd, hogy a Fidesz és a Jobbik propagandája csak a saját közegükben hatékony, azon kívül pedig kifejezetten kontraproduktív. Ezt a legutóbbi két választás áprilisban és májusban tökéletesen igazolta. Egyébként a Fidesz 2002 és 2010 között folyamatosan "csúcsrajáratott" propagandája sem volt képes tömegeket a Fidesz mellé állítani - ha megnézed a 2002-es, 2006-os és 2010-es választói számait, láthatod, hogy a Fidesz-kampány mozgósító hatása is csak azért tűnik "óriásinak", mert a többeiké gyakorlatilag nem is létezik!

nevetőharmadik 2014.06.30. 21:56:23

@Élhető zóna: én azért megkülönböztetném az "úgysem tudunk" reménytelenségét a "jobb, ha nem is próbálkozunk" félelmétől. Bár kétségkívül ugyanúgy passzivitásba és érdektelenségbe taszítja az embert, és amit te említesz, valóban még inkább húsba vágó probléma.

De ha már erről van szó, milyen valós eszközöket lehet bevetni a mozgalom tagjainak a védelmére, például hogy egy iskolai tanár vagy önkormányzati ügyintéző is alá merje írni a népszavazási kezdeményezést?

conchita wurst 2014.07.01. 11:14:00

'Ne feledd, hogy a Fidesz és a Jobbik propagandája csak a saját közegükben hatékony, azon kívül pedig kifejezetten kontraproduktív. Ezt a legutóbbi két választás áprilisban és májusban tökéletesen igazolta.'

Mit igazolt????? Nem azt hogy a propagandájuk kiváló?

conchita wurst 2014.07.01. 11:18:45

1. nincs semmilyen igény civil irányításra, a pártokrácia tökéletesen megteszi /kivétel nélkül szdsz-árvák és mszp-árvák mantrázzák ezt, az értelmesebbje, aki már látja hogy az a baloldal nem jön vissza/

2. külföldi példa sincs civil irányításra

3. a demokrácia sem különösebben érdekes, 89ben az volt mára elég ha gazdasági stabilitás, netán fejlődés van. Ideológiai kérdésekkel választást nyerni nem lehet(ezt mutatja az elmút2 választás), csak gyakorlati kérdésekkel + tettekkel.

nevetőharmadik 2014.07.01. 13:47:55

@conchita wurst: Azt igazolta, hogy az csúcsra járatott propaganda mellett is vesztettek több, mint félmillió szavazót.

Egyébként pedig teljesen fölösleges pontokba szedned, hogy mennyire odavagy a magyar népen élősködő és azt leszaró pártokráciáért és hogy mennyire el akarod hazudni, mik a stabilitás, netán fejlődés feltételei. Mindezt pontosan tudjuk rólad.

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.01. 15:30:45

@nevetőharmadik: Már hogy veszetettek volna szavazót? Az egyéni képviselők szavazatait elfelejtetted?

Nyíhahhhaha, a maszop mint a fejlődés feltétele...:DDD Qrvajó, apa, azér csak kimondtad a lényeget..:DD

nevetőharmadik 2014.07.01. 15:40:26

@Tiszteltetem Brüsszelet: Konkrét adat van arról, hogy a Fidesz hány szavazatot kapott.

Az Mszp-ről pedig senki sem állította, hogy a fejlődés feltétele lenne, úgyhogy ha olvasni sem tudsz rendesen, akkor nem nyihognod kéne, hanem iá-znod, mert a szamárpadban a helyed :)

Tiszteltetem Brüsszelet 2014.07.01. 15:49:57

@nevetőharmadik: Persze hogy konkrét adat van rolla, csak mint mondottam volt az semmit sem ér...:DDD

Ugyanúgy mint a piscogásod a posztban..:DD Amúgy mennyire szánalmas már hogy a poszter az egyetlen picsogó a komment-térben?

Forradalom mikó? Mikó?

Gehehehe-nyihi-muhahaaha.

nevetőharmadik 2014.07.01. 20:43:19

@Tiszteltetem Brüsszelet: Ahamm tehát az adatok, amik alapján kihirdetik a választási eredményeket, semmit sem érnek. Hát persze :)

Az pedig, hogy szerinted én picsogtam a posztban, mutatja, mennyire nem figyelsz, de fölösleges is lenne ezen törnöd magad, mert

aki picsogásnak nevezed azt az igényt, hogy az emberek a körmére nézhessenek a mindenkori hatalmon levő politikusoknak, az maga is csak a magyar nép jövőjét ellopó és felzabáló rablópolitizálás szekértolója - mint ez esetben te.

lzoli41 2014.07.02. 21:02:25

A politikai artikuláció nem működik, azaz a pártok nem akarják a társadalmi csoportok kifejezett érdekeit a döntésekbe becsatornázni. Nem is érdekli Őket, pedig ez lenne a funkciójuk, feladatuk. A polgárok ezt tudják és nem is számítanak erre, így pedig csökken az ez irányú motivációs szint, ami egyébként is csorog lefelé. Ez egy lefelé tartó spirál. Ezt megállítani sikeres akaratképzéssel lehetne. Ehhez először egy racionális társadalmi célra van szükség utána pedig annak a kikényszerítési technikájának a kialakítására. Ezt fontos lenne megtalálni és kifejleszteni. Egyébként ezen keresztül egy új politikai törekvés könnyen sikeres lehetne. A Jobbiknak is ezen az úton fejlődik a támogatottsága csak éppen nem kívánatos jegyei vannak a törekvéseinek. Ezen az úton a többi támadása nélkül is lehetne támogatottságot építeni. Racionális társadalmi cél pedig rengeteg lehetne.
süti beállítások módosítása