Élhető zóna

Élhető zóna

Friss topikok

Mi az élhető zóna?

2014.02.05. - Élhető zóna komment

Az élhető zóna egy, a csillagászatból, azon belül is a bolygókutatásból kölcsönzött kifejezés: azt a sávot jelöli, amelyben egy csillag körül az ott keringő bolygókon elképzelhető az élet, amelynek alapfeltétele a folyékony halmazállapotú víz.

Ahogy egy bolygón vannak bizonyos alapfeltételei az élhetőségnek, úgy egy országban, egy társadalomban is vannak ilyen „élhetőségi alapfeltételek”. Ahhoz, hogy egy állam bizonyosan és stabilan demokráciaként működjön, a közérdeket szolgálja és ne lehessen benne a közhatalmat monopolizálni, három törekvés előtt kell lezárni az utat:

  1.  Hatalommonopólium létrejöttének megakadályozása.
  2.  Antidemokrata közmentalitás visszaszorítása.
  3. A „state capture” (az államnak egy hatalmi elit általi, magáncélokra történő kisajátítása) ellehetetlenítése.

Figyelembe véve a magyar Alaptörvény, illetve a vonatkozó törvények adta lehetőségeket, e három feltétel az alábbi három alapelvnek a magyar jogrendszerbe emelésével garantálható:

  1. Legfeljebb két ciklusban korlátozott pozíciók (köztársasági elnök, miniszterelnök).
  2. A nem plurális alapállású politikai szervezetek tagjai és vezetői két cikluson át nem választhatók meg és nem állítható közhatalmi funkciókba.
  3. „Offentlighetsprincipen” – nyitottsági elv: a legszükségesebb nemzetbiztonsági információk, döntések és dokumentumok kivételével minden államhatalmi és önkormányzati szervezet, illetve minden, legalább részben közpénzből és/vagy EU-s forrásokból megvalósuló beruházás minden dokumentuma, döntése (a teljes döntés-előkészítési folyamattal együtt) nyilvános.

E három elv gyakorlatba ültetéséhez – az „államfenevad” ketrecbe zárásához – az Alaptörvényben, ill. a népszavazásról szóló törvényben biztosított lehetőségeket használjuk fel: a köztársaság életét és működését alapjaiban meghatározó fenti három témakörben – az elmúlt bő két évtized közpolitikai és parlamenti tapasztalataiból következően – szükségesnek ítéljük, hogy közvetlenül a nép törvénykezzen.

Az Élhető zóna egy állampolgári kezdeményezés-sorozat. A részletes elképzelések és indoklások az alábbi három menüpontból ismerhetők meg:

  • Átláthatóság
  • Állampárt-ellenesség
  • Két ciklus

 

A demokratikus, plurális és a közérdeket

szolgáló köztársaság három

koordinátatengelye:

Határtörvények.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://elhetozona.blog.hu/api/trackback/id/tr335800819
süti beállítások módosítása