Élhető zóna

Élhető zóna

Friss topikok

Magyarország, a halálzóna?

2014.05.31. - Élhető zóna 97 komment

Mára Magyarország vált az Európai Unió legperspektívátlanabb országává. Az életszínvonal és az egy főre eső GDP ugyan még nem a legalacsonyabb – ám már csak csupa „balkáni” ország van mögötte. És hogy ez a helyzet biztosan nem fog javulni a következő években sem, azt „garantálja” a vészesen alacsony beruházási ráta… „Ezzé lett magyar hazátok!”

Az emberek pedig a lábukkal szavaznak arról, hogy vajon valóban „jobban teljesít-e Magyarország”? A válasz egyértelmű NEM! Leginkább azok mennek el, akik pedig a legtöbbel járulnának hozzá az ország fenntartásához és fejlődéséhez: azok, akik piacképesek a nemzetközi versenyszférában is. Elmennek, mert egyszerűen elképzelhetetlennek tartják azt, hogy Magyarország élhetővé válna, akár egzisztenciális, akár morális téren.

Ugyan ki változtatna a jelenlegi tendenciákon?

Az utolsó illúziók is lehorzsolódtak mára: a némelyek által a változás zálogának képzelt/hinni akart „demokratikus ellenzék” összeomlott. Nem tudott semmi olyat tenni, mondani, amely valódi kiutat jelentene, nem volt sem kezdeményezőkész, sem fantáziadús, sem intelligens, sem vonzó – hiteles pedig végképp nem. Nem is mentek el szavazni azok, amik pedig egyértelműen hívei lennének egy valódi változásnak, ami természetesen csakis a huszonegyedik századba való belépést jelenthetné, nem pedig valamiféle „nemzeti álomalternatívát”, keleties lózungokkal takart fejletlenséget.

A kormánypártokkal nyilvánvalóan nem érdemes foglalkoznunk, hiszen attól a politikai erőtől értelmes ember nem vár semmi jót, amely a teljhatalom birtokában négy évig csak a maga hatalmát erősítgette és amely stagnálásban tartotta az országot (már ahol nem rombolt rajta!), és amelyik most is csak azt ígéri, hogy „Folytatjuk!". Azok a pártok pedig, akik ellenzékiként demokratának hirdetik magukat, korábban szintén voltak már hatalmon, különféle konstellációkban: 1990 előtt állampártként, aztán pedig még összesen 12 évig, az azóta szublimált szabad demokratákkal együtt. Láttuk, megtapasztaltuk, mire voltak képesek – illetve, hogy mire nem. Még most, a „végveszély” pillanatában is csak az egymáshoz képest való pozícióhajszolással voltak elfoglalva, mintha még mindig azon menne a bruszt, hogy ki hányadik lesz közülük az MSZMP Központi Bizottságában.

Van még ugyan két parlamenti párt: az LMP és a Jobbik, de az előbbi Schiffer András magánbulija, az utóbbi pedig maga a zűr- és elmezavar. Ugyan, ki és miért hinné el róluk értelmes emberként, hogy éppen ők „a Haza megmentői” és a magyar siker letéteményesei?

Igen, az illúziók kora véget ért: nincs már semmi más, amiben bízhatnánk, mint a saját kezdeményezőkészségünk! Ha mi, akik az ország gazdasági-szellemi téren legaktívabb, fiatalos és dinamikus polgárai vagyunk, sem tudunk a magunk erejéből új paradigmát felállítani és arrafelé terelni a magyar közéletet, akkor ott a dolgok vége… Akkor még talán elmehet az országból újabb hatszázezer ember – a többiek pedig maradnak és vegetálnak és jobb, ha felkészülnek az Új Szovjetunióhoz való valamiféle csatlakozásra, mert valódi világpiaci teljesítőképesség híján úgyis csak ez lehet az út. Az EU-nak nem kell egy mamlasz szegényház – viszont pontosan ez az, ami tökéletesen passzol majd Közép-Ázsiához! Néhány év múlva pedig nézhetnek a maradék magyarok, hogy miképpen történhetett ez meg ezzel a köztudottan tehetséges néppel?

Szóval, mindazoknak, akik mégsem az Eurázsiai Unió alattvalóiként képzelik el a jövőjüket és akik készek is azért legalább valami minimálisat tenni, hogy ne Kazahsztán legyen itt a bezzegország, ezennel kinyitunk egy lehetőséget, amely a „magyar halálzónát” élhető zónává alakíthatja. Állampolgári közösséget szervezünk, amely aztán állampolgári kezdeményezések útján képes lesz átformálni az országot és annak belső szabályait – annyira, hogy az ország és az érvényesülés alapjaivá a tudás, a teljesítmény és a versenyképesség váljanak.

Minden közösség, amely sikeres, éppen ezekre az alapelvekre építette fel önmagát – akik pedig másmilyen alapelveket választottak (vagy: választtattak velük és ők ezt hagyták), szegények, stagnálnak, és sikertelenek. (Olajfejedelemségekkel kéretik itt nem előjönni, mert a példa olaj híján nem másolható!)

Itt a blogon találtok három témakört, melyeket most „bedobunk a köztudatba”, hogy kezdjék el azt átformálni - és hogy e témák, gondolatok és javaslatok mentén kialakuljon egy közösség, amely a jelenleg politikailag hontalan, mert minőségre vágyó honfitársaink érdekeit képviselni. Nincs mire és kire várni, mert aki csak várni tud, az hiába vár! Új viszonyokat csak a személyes és szervezett aktivitás teremthet.

Címkék: politika közélet fidesz tudás népszavazás kazahsztán ellenzék szovjetunió versenyképesség illúziók stagnálás állampárt EU Eurázsiai Unió teljesítény állampolgári kezdeményezés

A bejegyzés trackback címe:

https://elhetozona.blog.hu/api/trackback/id/tr586239749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lavór 2014.05.31. 16:59:03

"Állampolgári közösséget szervezünk, amely aztán állampolgári kezdeményezések útján képes lesz átformálni az országot és annak belső szabályait – annyira, hogy az ország és az érvényesülés alapjaivá a tudás, a teljesítmény és a versenyképesség váljanak."

Sosincs későn elkezdeni. Végül is úgy 50-60 év alatt érezhető, látható változások zajlódhatnak le a társadalomba. Bár sok lesz a küzdelem a társadalmi tehetetlenségi erővel, de ha nagyon akarjátok, nem lehetetlen az 50 év.

Krisz11 2014.05.31. 17:13:00

Köszönjük szépen az áruló politikusainknak, az EU-nak, meg a birka polgárainknak, akik azt hitték, ha mindenkit kiszolgálnak, akkor a szolgalelkűségért cserébe majd eljön a nyugat európai életszinvonal.
A kivándorló fiatalsággal és hatalmas adósságokkal Magyarország tényleg az összeomlás visszafordíthatatlan spiráljában van. De ez a probléma engem társadalmi szinten pont a fentiek miatt rohadtul nem érdekel. Egyéni szoc. probléma, oldja meg mindenki úgy a megélhetését, ahogy akarja.

Krisz11 2014.05.31. 17:17:43

"Az EU-nak nem kell egy mamlasz szegényház"

Ja, persze, de azért a 10 milliós felvevőpiac kell, a képzett munkaerő jól jön, és ha már szabad a tőke áramlása, akkor szeretnének jó vastagon bevásárolni a magyar földből is.

Szánalmas agitáló propaganda cikk amúgy ez is, hogy mi lennénk a legrosszabbak.
"Az EU-nak nem kell egy mamlasz szegényház"

Ukrajna, meg szerbia kell az EU-nak? Csak kérdem, mert nekem ezek mintha szegényháznak tűnnének.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.05.31. 17:18:03

na...egy újabb szakértőnek látszani akaró blog. lássuk mikor bújik ki a komcsilibsiszeg a zsákból...?

Krisz11 2014.05.31. 17:24:19

Amúgy csoda, hogy itt még lehet kommentelni. Az utóbbi időben már annyira leszerepelt a liberális/internacionalista oldal, hogy egyre több helyen tiltják le a kommentelést is a szólásszabadság jegyében.

Élhető zóna 2014.05.31. 17:31:55

@FILTOL: Filtilitolikám, ugyan, olvass már bele az Állampárt-ellenesség almenünkbe!

Oszt aztán komcsizzál le, édesem!:-)

makro67 (törölt) 2014.05.31. 17:32:34

@Krisz11:

Édes fiam, te olyan rémisztően buta vagy, hogy a békemenetben is a legelejére tennének a leghülyébbek közé, mert a végén kényszervonuló közmunkásoknak és CBA dolgozóknak már kínos lennél.

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2014.05.31. 17:33:37

@lavór: és persze a többi itt hozzászólónak szeretném mondani, hogy éppen ez a fajta hozzáállás juttatta oda Magyarországot, ahol éppenséggel tartunk. Igen, mostanra érett meg az a helyzet, hogy pontosan értsük: senkire nem számíthatunk, csak saját magunkra, egyéni aktivitásunkra és szellemi képességeinkre, akarom mondani készségeinkre - vagy teszünk valamit, vagy minden tettre kész emberünk külföldre menekül és maradunk a szutyok kellős közepén? Én arra szavazok, hogy kezdjük el - nem saját önös és pillanatnyi érdekeinkért, hanem az unokáinknak szánva egy élhető jövő lehetőségét. Ja, azt vagy azonnal kezdjük lepakolgatni, vagy lehet még egymást fikázgatni a halál zóna kellős közepén... Élhető zónát akarok és várom a témákat!

Élhető zóna 2014.05.31. 17:35:42

@makro67: Elárulom: Krisz11 valójában maga az életre kelt "Nemleszünkgyarmat!" felirat, amit Szélesék a menet élén visznek!

Élhető zóna 2014.05.31. 17:37:09

@térfél: Mi meg a melódat várjuk, komám!:-)

lavór 2014.05.31. 17:40:09

@térfél:

25 éve "teszünk" valamit. Én is írtam, kezdjétek csak, majd 2-3 generációval később le is lehet aratni a babérokat. Csak nehogy hibázzanak közben gyermekeink, unokáink is közben... Az ellenzék is pont azzal küzd, amivel nem számoltak annak idején, mikor is elindították a lavinát. Ma már a fejlődésük, megújulásképtelenségük legfőbb oka a társadalmi tehetetlenséggel való küzdelem.

makro67 (törölt) 2014.05.31. 17:41:21

@Élhető zóna:

Kedves Élhető Zóna. Szuper az írásotok, minden főbb konklúziójával egyetértek. A cikk egyúttal gondolatébresztő is gondolkodás luxusát még birtokló honfitársainknak.

Grat.

Élhető zóna 2014.05.31. 17:44:05

@makro67: OkOk, de a magyar szabadságpalánták szorgos kertészeket keresnek... Szeretsz-e kapálni?:-)

Élhető zóna 2014.05.31. 17:45:16

@lavór: Minderre megvannak a válaszaink! Az "ezzelanéppelúgyselehet!" nem elfogadható kibúvó a nemcsatlaokozásra!

lavór 2014.05.31. 17:48:32

@Élhető zóna:

Hajrá, megvan a lendületeteket, majd csatlakoznak az emberek, ha már azonosulni tudnak azzal a céllal, amit képviselni szeretnétek. Csak ez a cél el ne felejtődjön már félúton. :)

makro67 (törölt) 2014.05.31. 17:50:19

@Élhető zóna:

Hmmmm.. hát, van olyan terület, ahol biz a szigorúan szakmai "kapálásom" biz országosan nyomot hagyott, s nem is akármilyet.

tralalala 2014.05.31. 17:53:03

Loál, újabb kétposztos síróblog, újabb meglepő "derossz magyarország ha nem a szocialista-liberális emberek irányítják!" téma. Milyen eredeti, milyen előremutató, milyen merész! :)))

Krisz11 2014.05.31. 17:55:32

@makro67: Ezek tényleg észérvek voltak, szinte meggyőztél.

@Élhető zóna: Csak rávilágítottam egy butaságra amit írtál. Mellesleg megfelelési kényszerből megtettünk a külföldnek - az EU-nak - mindent:

Liberális demokrácia vagyunk, 10 éve EU tagok vagyunk, a lisszaboni szerződést elolvasás nélkül aláírtuk, amit lehetett privatizáltunk, minden piacunkat megnyitottuk, úgy ahogy azt a külföld szerette volna, ahogy az IMF és a Világbank is javasolta.

Akkor miért élünk most mégis rosszul, és miért van Magyarország a legalja Balkán szinten, ahogy írod?
Talán pont ezekért... És tényleg csak magunkra számíthatunk.

makro67 (törölt) 2014.05.31. 18:00:19

Drága, kedves, aranyos, narancsos Krisz11!

Észérvekkel ott érvelünk, ahol az észnek a csírája leledzik. Önnél ez hozzászólása alapján nyilvánvalóan nincs így.

Remélem azért nem haragszik, hogy nem burkoltam kendőbe az igazságot.

nevetőharmadik 2014.05.31. 18:18:23

@Krisz11: Nem azért maradtunk le, amit megtettünk, hanem azért, amit nem tettünk meg: ugyanis amikor megnyitottuk a piacainkat az EU számára, az EU is megnyitotta a piacait a mi számunkra. Egy tízmilliós piac helyett egy többszázmilliós piacot kaptunk. Ez óriási lehetőség!

Épp csak nem készültünk fel arra, hogy valóban versenyképesek legyünk ezen az óriási piacon, és a csatlakozás óta éppen hogy visszalépések történtek ezen a téren. Gondolj bele: nem azt tanították meg nekünk ebben a 25 évben, hogy hogyan kell igazán minőségi, nagy hozzáadott értékű szolgáltatásokat és termékeket nyújtani, hanem hogy az boldogul, aki jobban helyezkedik a politikusok körül. Ez nem a nyugat mulasztása, ez a saját mulasztásunk - csak éppen a politikusainknak ez így volt megfelelő. Ebből volt elég.

na4 2014.05.31. 18:25:52

@nevetőharmadik: Pontosan. Felesleges a hibát mindig másban keresni, másra kenni.

♔batyu♔ 2014.05.31. 18:26:03

Sejtettem, hogy valami pártalapítás.

Maga a poszt különben egy marhaság, mit szóljanak azok az országok, ahol 25%-os a munkanélküliség. Vagy a szlovákok, akik aztán tényleg el vannak keseredve. Vagy a románok,ukránok akik belefulladnak a szegénységbe.

Mo. nagyon is élhető ország. Aránylag jó az időjárás, nem kell ahhoz elhagyni az ország területét, hogy igen olcsón lehessen nagyon jól nyaralni, hiszen ott a Balcsi, Tisza tó, szinte minden városban termálfürdő, északon és keleten ráadásul a jó minőség mellett nagyon kellemesen alacsonyak az árak.
A régióhoz képest nagyon jó a közlekedés, az egészségügyi ellátás, gyorsan és kényelmesen lehet ügyeket intézni, kiváló az autópálya hálózat.

Mielőtt ballibsik felhördülnének, írom, hogy ez a mindenkori kormányok, tehát Gyurcsányék érdeme is.

A megoldás pedig nem egy új párt, hanem az jelenti, ha továbbképzed magad. Akkor számodra is élhető hely lesz az ország.

Élhető zóna 2014.05.31. 18:26:52

@Geo_: Ott van a blog fejlécében, a Mi az élehtő zóna, az Átláthatóság, stb. alcímek alatt.

Élhető zóna 2014.05.31. 18:29:15

@♔batyu♔: Batyukám, ha az egész blogon találsz akárcsak egy utalást is arra, hogy ez egy pártalapítás, akkor azonnal te lehetsz az elnöke!:-)

A többire nem reagálok, beszéld meg a pszichiátereddel!

Krisz11 2014.05.31. 18:29:42

@nevetőharmadik:
"Épp csak nem készültünk fel arra, hogy valóban versenyképesek legyünk ezen az óriási piacon"
De ez nem a mi hibánk. Közgazdaságtanból elsőben tanítják, hogy a vámok egyik legfontosabb szerepe a gyerekcipőben járó iparágak ("infant industry") védelme addig amíg meg nem erősödnek.

Magyarországnak egy külföldi konkurens céget sem lett volna szabad addig a határon átengedni, míg a magyar cégek hozzá nem erősödnek a kapitalizmushoz és a piacgazdasághoz, és ameddig el nem terjednek a modern marketing, vállalatirányítási és kontrolling módszerek. Persze az áruló politikusaink ezt megtették.

Az EU piaccal meg semmit nem érünk, mert nincs már iparunk, így nincs mit kivinni. De ha lenne is, ők védik a saját piacaik.

dennisthemenace 2014.05.31. 18:30:24

@Krisz11: Koszonjuk, elvtárs, a Párt és a Kedves Vezeto buszkék Rád! Jutalmad aegy Dajcs Tompika aktnaptár. Sajnos, Selmeczy elvtársnos meg nincs, de hidd el, nem vesztesz semmit...

dennisthemenace 2014.05.31. 18:31:25

@♔batyu♔: Ez igazán remek, annyira vágyhatnak az ehezo gyerekek a méregdrága Balaton melle, hogy ihaj...

Krisz11 2014.05.31. 18:37:52

@makro67:

Rokkázni illetve ítélkezni azért jól tudsz. Biztos kell ilyen ember is.
Attól függetlenül a blogíró sem válaszolt arra, hogy mégis mi ment akkor félre, ha nem az, hogy nem nyaltuk eleget a külföldnek.
Mert talán onnan kellene kiindulni, hogy min kell változtatni

Krisz11 2014.05.31. 18:39:26

@dennisthemenace:
A lisszaboni szerződést például a fidesz írta alá elolvasás nélkül. Szerencsétlen...

makro67 (törölt) 2014.05.31. 18:44:09

@♔batyu♔:

"Maga a poszt különben egy marhaság.."

A szabad gondolkodás luxusának birtokában viszont olybá' tűnik, hogy a te hozzászólásod marhaság, s azokból is a nagyobbik.

No rövidre fogva csak három dolgot, mert kurvára nem érted, hogy miről is szól itt a történet.

1. A mögöttünk hagyott 4 évben a térségben - Szlovéniát leszámítva - Magyarország nyújtotta a leggyengébb gazdasági teljesítményt.

2. Az elmúlt 4 év átlagos évi növekedési üteme 0,5%- volt, ami botrányosan alacsony. Ma a hon rosszabbul áll 2008-hoz képest, mint ahogyan állt 1934-ban 1929-hez képest.

3. A faszagyerek jogásznak 3000 mrd manyup vagyon (a GDP 10%-a) sem volt elegendő ahhoz, hogy cserebogárpöcsnyit faragjon az adósságon, miközben az adósság elleni küzdelem volt az első számú prioritás.

Kezded már kapizsgálni - hogy azok számára, akik ebben az elbutult és elszervilisedett világban megőrizték a józanság kiváltságát, miért is fontosak a fentiekhez hasonló posztok?

Hmmm... verstehen?

Lovag Mihály 2014.05.31. 18:44:31

@dennisthemenace: 2014.05.31. 18:30:24

nem mondom, h senki nem éhezik, de azért nem kell ezt túlmisztifikálni. legalább akkora demagógia, minthogy minden külföldön dolgozó magyar kormányellenes. aztán láttuk szépen a szavazatokat.

Élhető zóna 2014.05.31. 18:47:39

@Lovag Mihály: 1.) Ma Magyarorzságon az ún. minőségi éhezés milliós embertömeget érint. Ez perspektíváiban iszonyatos egészségkárosodást és azon keresztül hatalmas többletterhet jelent. Van erről egy írás, ha érdekel, privátban küldjük.

2.) A külföldön dolgozó magyarok közül alig szavaztak - éppen azért, mert sem a kormánypártokat, sem az ellenzéki alternatívákat nem tartották támogatásukra méltónak.

Lovag Mihály 2014.05.31. 18:48:29

@Élhető zóna: 2014.05.31. 18:47:39

érdekel, megköszönném.

Lovag Mihály 2014.05.31. 18:49:14

@Élhető zóna: még annyi, h nekem az éhezésről afrika jut eszembe, nem pedig az, ha valaki nem ehet minden nap kaviárt

Élhető zóna 2014.05.31. 18:50:27

@FILTOL: Ne csak várd: akár aláírója is lehetsz! Mehetsz agitálni is, aktivistaként!

Na, erre mit döfsz?:-) Vagy csak széljobber-trollkodni szeretsz? Az igazán fasza - már látom tőle felragyogni a Nagy és Örökké Tartó Magyar Sikert!:-)

♔batyu♔ 2014.05.31. 18:50:56

@makro67: Ostoba vagy barátom. Egyrészt szerencsére ez már a múlté, másrészt mi köze ennek ahhoz, hogy az ország mennyire élhető?

Kívánom neked, élj a "gazdag" Szlovákiában, Romániában, Ukrajnában. Csak aztán nehogy nyűszítve gyere vissza.

Élhető zóna 2014.05.31. 18:51:23

@Krisz11: Nem az a jó kérdés, hogy „Mi ment félre?”, hanem az, hogy miért. A válaszért meg majd tessék rendszeresen olvasni minket és eljárni a rendezvényeinkre!:-) Azt ui. nem várhatod komolyan, hogy egy kommentben írjuk le neked az egészet! Tudod, mi nem vagyunk Gyurcsány Ferenc, aki szerint egy vékony dossziéban elfért 2006 tavaszán „az Új Magyarország Nagy Terve”!:-)))

Haladj(unk) csak lépésről lépésre: a suliban sem rögtön a kvantumfizikával és Dosztojevszkijjel nyitnak!

♔batyu♔ 2014.05.31. 18:51:52

@Élhető zóna: "Állampolgári közösséget szervezünk, amely aztán állampolgári kezdeményezések útján képes lesz átformálni az országot és annak belső szabályait – annyira, hogy az ország és az érvényesülés alapjaivá a tudás, a teljesítmény és a versenyképesség váljanak."

Ez párt.

makro67 (törölt) 2014.05.31. 18:53:50

@♔batyu♔:

Nos barátom. A nekem szánt bötűhalmazt elolvastam. S ez alapján a helyzet most úgy áll, hogy előbb látunk a Hortobágyon dinoszauruszt, mintsem téged az eszedért ellopnának.

Élhető zóna 2014.05.31. 18:55:54

@♔batyu♔: Ami a bánatos magyar növekedési rátát illeti, az egyáltalán nem a múlté, hiszen a legutóbbi "sieres" negyedéves adat mögött két, nem ismétlődő dolog áll:
1.) A választási kampányban hajrázó (azaz: akkor elszámolt), legfőképp eu-s forrásokból finanszírozott közprojektek.
2.) A kecskeméti Mercedes gyár erre az időszakra eső teljes kapacitásra kapcsolása.

Nem tudok viszont olyan tartós, a versenyszférában mutatkozó megugrásról a bruttó GDP-arányos beruházási rátában, amely valóban az alapja lehetne egy stagnálás feletti növekedésnek.

Élhető zóna 2014.05.31. 18:59:44

@♔batyu♔: Nem: népszavazás!:-)

Meg: közbeszéd-áttematizálás
Meg: ismeretterjesztés
Meg: vállalatmenedzsmnent-tréningek
Meg: Az atomizálódott, ezért önmagukban sikerre esélytelen érdekközösségek közötti kapcsolatteremtés.
Meg: társadalomépítés

...Folytassam?:-)

makro67 (törölt) 2014.05.31. 19:01:37

@Élhető zóna:

Teljesen korrekt diagnózis. A fentieket kiegészíteném azzal, hogy mindeközben egy fiskális expanzió is meghúzta a gazdaságot, hiszen az éves tervezett hiány 98%-a már mostanra teljesült. Időarányosan sohasem volt még ilyen rossz lefutása a költségvetés egyenlegének.

Éppen ezért már most borítékolom. A következő negyedévek a kijózanodásról fognak szól, landolás a realitás talaján.

♔batyu♔ 2014.05.31. 19:02:02

@dennisthemenace: Elmondanám, hogy Zánka egész nyáron szinte csak éhező gyerekeket fogad. 2010-ben épp ezért tettét rendbe.

Krisz11 2014.05.31. 19:02:20

@makro67:

"3. A faszagyerek jogásznak 3000 mrd manyup vagyon (a GDP 10%-a) sem volt elegendő ahhoz, hogy cserebogárpöcsnyit faragjon az adósságon"

Államadósság 2002-ben: 9224 milliárd ft, 2010-ben: 20041 milliárd, 2013 vége: 21998. Forrás: AKK

Abból a röpke adósság növekedésből ami 2002-2010 között volt legalább 20 4-es metrót lehetett volna építeni. Gondolom ez is aggasztott nem csak az elmúlt 4 év ténykedése.

♔batyu♔ 2014.05.31. 19:04:15

@makro67: Ostoba vagy és nem érted. Nem írom le egyszerűbben.

♔batyu♔ 2014.05.31. 19:05:18

@Krisz11: Nem hiszem hogy meg fogja érteni.

♔batyu♔ 2014.05.31. 19:09:07

@Élhető zóna: Elmondanám, hogy a pld. a Szlovák GDP mögött is autógyárak teljesítménye áll.

Másrészt a megugró fogyasztás, kiskereskedelemi növekmény micsoda? Mindenki autógyári munkás?

Kicsit utánajárnál azt is megtudnád, hogy a kevesebb szlovák GDP növekmény hitel oldalról viszont többe került mint a magyar. Épp azért, mert szinte 100%-ban autógyárak.

nevetőharmadik 2014.05.31. 19:10:38

@Lovag Mihály: igen, azt nevezik mennyiségi éhezésnek, amikor konkrétan nincs mit enni. Ez Afrika. A minőségi éhezés az, amikor eszel ugyan, de szar minőségűt. Kevés vitamin, kevés nyomelem, szar transzzsírok, kevés rost, stb., egyenes út a súlyos érrendszeri és egyéb megbetegedésekhez. Minőségi éhezés közben simán lehet 200 kilóra is hízni - csak a szervezeted lesz egy roncs.

Élhető zóna 2014.05.31. 19:12:13

@♔batyu♔: Ami írsz, egyrészt egyszerűen nem igaz (mármint, hogy Zánka gyakorlatolag egész nyáron "éhező" gyerekeket fogadna). Másrészt a "nyomorenyhítő akciók" a minden téren teljesítményképtelennek bizonyult Horthy-rendszer kedvenc úri foglalatosságai voltak - mi ehelyett a stabilan növekedni képes versenyszféra által támogatott felzárkóztatás paradigmáját javasoljuk. harmadrészt: mondd, nem szégyelled magad, amikor védesz egy olyan rezismet, amely alatt ugyna nem volt gazdasági növekedés, de volt-van óriási elszegényedés és volt-van megugró vagyonosodás, amelynek (gazdasági növekedés híján) az állami és eu-s pénzek magánvagyonokká transzformálása lehet az egyedüli forrása? Írom ezt különös joggal épp ma, amikor megjelent, hogy a Közgép tulajdonosai 4,1 milliárdnyi osztalékot vettek fel, úgy, hogy mindössze 203 milliót hagytak a cégben "fejlesztési forrásokra".

Baszki: erős gyormod lehet!:-)))

makro67 (törölt) 2014.05.31. 19:15:12

@Krisz11:

Ebben a kérdésben nincs vitánk. A vörösök elqurták, fiskális alkoholizmusba bódították az országot. Amiben vitánk van az valszeg ez.

2010-ben jöttek a narancsosok, hogy na majd ők, ők aztán kibaszottul tudják, csak szavazzunk rájuk, lesz itt kánaán, de izibe.

Hát szavaztunk! S kaptak 2/3-ot, politikai stabilitást négy éven keresztül, a GDP 10%-át manyup formájában grátisz, + toronyórát lánccal, s mi lett belőle? Na mi?

A gazdasági élet minden frontján csak kudarcot tudnak felmutatni: a gazdasági növekedéstől kezdve (ami ugye a perdöntő), az államadósságon át egészen a jövedelmi egyenlőtlenségekig bezárólag. Nem folytatom mert botrányos.

Ezt csak az nem látja, aki nem akarja.

Geo_ 2014.05.31. 19:18:57

@Élhető zóna: Ezeket elolvastam :-)

(Amúgy: a Fidesz tagokat is ki kellene zárni, ha már :-)

Azt ugyanis nagyon korán el kell dönteni, hogy az elutasított pártok helyébe, mellé - és így ellenében szerveződik az egész, vagy egy (bizonyára érthető) "Találjuk ki /és változtassuk meg/ Magyarországot!" mozgalom.

Hogy őszinte legyek, ez utóbbira sokkal nagyobb szükség van.

Élhető zóna 2014.05.31. 19:21:12

@Lovag Mihály: Kedves Mihály, hidd el, képesek lennénk szofisztikált szakmai érvrendszer kíséretében eléd tárni a magyar minőségi éhezés rövid- és hosszab távú hatásait. Mint ahogy azt is hitelesen és részletesen lehetne ezek tükrében demonstrálni, hogy miért bűnös és nemzetrontó az a politika, amely ebben az állapotban tart milliószámra embereket - amivel párhuzamosan állandóan "nemzetépítésről", meg "vészes nemzetfogyásról" megy az álszent szöveg. Ám azt hiszem, ez sem változtatná meg a véleményedet - mert aki a magyar polgártársai éhezése kapcsán képes azt leírni, hogy "nem esznek mindennap kaviárt", az egyszerűen nem vitaképes!

Kérjük, hogy ne kommentezz ide többé, mert itt erre az emberi(etlen) hozzáállásra semmi szükség! (Nem tiltunk ki, rád bízzuk a dolgot.)

nevetőharmadik 2014.05.31. 19:22:04

@Geo_: "3. akik részt vettek a közhatalom monopolizálásában, vagy irányítottak ilyen célú tevékenységet, folyamatot,

4. akik részt vettek a demokratikus jogok korlátozására irányuló, vagy e jogok gyakorlását nehezítő, megakadályozó tevékenységben, vagy irányították azt."

Szerinted ebbe beleférnek ők is? ;)

Élhető zóna 2014.05.31. 19:22:05

@Geo_: "Grod"! - ahogy nálunk mongya a jónép!:-) Látom, kapsgálod!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2014.05.31. 19:30:05

@Élhető zóna: nem vagyok szélsőjobber:)a kétkedés jogával élve, azzal, hogy a véleményvezér is jól indult és lám hova jutottak:DDD

makro67 (törölt) 2014.05.31. 19:33:07

Nos urak, akkor zárás gyanánt.

A sors igazán fura fintora a honban, hogy a polgárosodás és gyarapodás legnagyobb ellensége ma a magát polgárinak hazudó Polgári Párt.

Ugyanis a polgár nem a hatalom seggnyalásából él és emiatt nincs is lekötelezve neki. A polgár önálló gondolattal bír, nem elég engedelmes, véleménye van, mi több, ki is mondja. Ebből pedig a Fidesz nyilván nem kér.

Neki az általa keltett - és pénzen vett ócska vazallusai által szajkózott - Jobban Teljesítünk illúziójának hálójában vergődő homo kadaricusok kellenek. A médiájuk által lebutított, a gondolkodás szabadságától megfosztott emberek, akik tapsikolva fogadják saját nyomorukat.

Jelen pillanatban - horribile dictu - ott járunk, hogy Orwell 1984 c. műve nem vízió, hanem a magyar realitás.

Fasza, mi?

Lovag Mihály 2014.05.31. 19:36:09

@nevetőharmadik: 2014.05.31. 19:10:38

igen, de akkor amerikai is éhezik

@Élhető zóna: 2014.05.31. 19:21:12

utánaírtam, h nyilván sarkítva (2014.05.31. 18:49:46). tisztában vagyok a minőségi éhezés fogalmával valamennyire, de ezt (is) olyan dolognak tartom, amikor valaki(k) direkt olyan kritériumokat állít fel, amivel kitűnően lehet baszogatni egy másik államot. példa a sajtószabadságos monitorozások. usában a legszabadabb a sajtó, Snowdennek meg menekülnie kell az oroszokhoz. mégis ott a legszabadabb etc etc.

nevetőharmadik 2014.05.31. 19:49:40

@Lovag Mihály: Igen, az amerikai is éhezhet. De tudod, Magyarországot nem azok baszogatják, akik ilyen kritériumokat állítanak föl, hanem azon magyar állampolgároknak a halála, akik 10-20 évvel korábban halnak meg mindenféle szív- és érrendszeri betegégek következtében, mint egészséges táplálkozás mellett haltak volna. Most komolyan ezeknek az embereknek a tragédiáját akarod bagatellizálni, csak hogy vitatkozhass?

Lovag Mihály 2014.05.31. 19:56:32

@nevetőharmadik: 2014.05.31. 19:49:40

nem akarom bagatellizálni, csak igyekszem kerülni a hisztit, próbálom helyén kezelni a dolgokat. olyan sose lesz, h mindenki mindig minden körülmények között jól fog élni. nemrég jöttem haza Svédo-ból. elég gazdag ország, de ott is láttam hajléktalan, szegény ember.

nevetőharmadik 2014.05.31. 20:06:12

@Lovag Mihály: de ugye ez szerinted sem ok arra, hogy erre a létező problémára, amin rengeteg ember életminősége vagy élete múlik, ne legyen felhívva a figyelem?

Lovag Mihály 2014.05.31. 20:10:00

@nevetőharmadik: 2014.05.31. 20:06:12

fel lehet hívni mindenkinek a figyelmét mindenre, de ebben az országban más sem történik évtizedek óta. de nagyvilág szinten se. épp ezért én nem tartom ezt hasznos cselekedetnek.

Lovag Mihály 2014.05.31. 20:18:35

@Élhető zóna: 2014.05.31. 19:21:12

ami arra vonatkozik, h ne írjak ide többet, kötünk egy olyan kompromisszumos megoldást, h tudomásul veszem, h tartani akarsz egy nívót, ezért legközelebb megpróbálok nem sarkosan fogalmazni.

nevetőharmadik 2014.05.31. 20:19:18

@Lovag Mihály: Akkor hát mit tartanál ez ügyben hasznos cselekedetnek?

Lovag Mihály 2014.05.31. 20:29:45

@nevetőharmadik: 2014.05.31. 20:19:18

az egyéni felelősségvállalást magunkért és másokért. a mindenkori kormánytól semmit sem várni. ilyen szellemben kell nevelni a gyermekeket. tanulni, dolgozni, kihozni magadból amit csak tudsz és akkor boldogulsz itt is. de aki már az ált. suliban kezdi a lumpeneskedést, annak annyi. az ne élvezzen előnyöket azokkal szembe, akik güriznek.

Ambiorix 2014.05.31. 20:50:27

Óbaszki, eftás, most, hogy az összefosás becsődölt, ez az új stratégia? Függetlennek látszó népi kezdeményezésnek kell eladni a libsi iniciatívát? Komolyan, ennyi? Április 6. óta véres verejtékkel ennyit tudott kisütni a szürkeállomány? Annyira átlátszóak vagytok, hogy ha nem lennétek ennyire romlottak és aljasok, tán még meg is sajnálnálak titeket. :)

Mellesleg 1x már bepróbálkoztatok ilyen interneten szervezett szarral, úgy hívták, hogy milla, érdeklődés hiányában épp most csukták be a boltot. :)))

netnepper 2014.05.31. 21:17:27

Magyarország mint erőforrás halmaz újrafelosztása elkezdődött és ebbe ugyanúgy nincs belepofázása senkinek, mint ahogy a "spontán" privatizáció idején sem osztottak lapot a társadalomnak.
A maradék felosztható erőforrás pedig a föld és maga a lakosság mint munkaerő.
Lényegében a hiénák marakodnak a dög fölött, mivel újraéleszteni nem tudja és már nem is akarja senki.
Ezért nincs valódi víziója sem a baloldalnak, sem pedig a jobbközépnek. Az irányító garnitúrák valójában már régen lemondtak az őket hordozó társadalomról.
Ha nem lesz valamiféle épkézláb megoldás a szituációra, azok is csúnya véget fognak érni, akik ma még nyeregben érzik magukat.

Élhető zóna 2014.05.31. 21:43:51

@Ambiorix: @nevetőharmadik: Nevetőharmadik úr, kérem, feleljen már ennek a notórius nertársnak és bősz békemenetelőnek itten - mert félek, én még el találnám szólni magam!:-)))

Élhető zóna 2014.05.31. 21:46:02

@netnepper:

Minket egyáltalán nem érdekelnek sem a régi spílerek, sem a kopott, régi kártyalapok: új paklit festünk!:-)

Már van is jelöltünk, ki lesz a tökfilkó!

makro67 (törölt) 2014.05.31. 22:02:13

@Ambiorix:

Ambiorix fiam, ha meg nem sértelek, honnan a búbánatos faszból veszed, hogy a kezdeményezés libsi, ballibsi, vagy ezek szinonimája, ahogy tetszik.

Bár tudni való, hogy mai világunkban az érvelés és gondolkodás helyét a ballibsik, eftik, rohadt EU, stb. axiómák váltották fel, ám mégis áruld mán' el azt, légy oly kedves, hogy te ezt speciel a cikknek mégis melyik sorából méltóztattál kiolvasni?

No, csak azért kérem mindezt, hogy hagy lehessen mán az átlag fórumozó is legalább olyan hótisztán felvilágosult, mint te magad.

dennisthemenace 2014.05.31. 22:22:38

@Lovag Mihály: A kulfoldon dolgozó magyaroknak tobb, mint nyolcvan százalekea kormányellenes, viszont csak kevesen szavaztak. Ugyanis jó részuk nem kívan Magyarországon élni (még szép, hulyék lennenek), ezért nem is szavaz, mert nem tartja tisztességesnek, hogy mások nyakába válasszon kormányt. Ez a kulonbség a kinn dolgozó MAGYAROK és a határontúlról szvazazó magyarul beszélok kozott.

nevetőharmadik 2014.05.31. 22:24:45

@Élhető zóna: Ám legyen :)

@Ambiorix: kedves Ambiorix, én nem tudom, hogy libsiség-e, ha azt kívánom, hogy a politikusainknak tételesen el kelljen számolniuk azzal a pénzzel, amit rájuk bíztunk. Vagy te azt akarod, hogy titokban erre-arra elkölthessék? Azt akarod, hogy nyugodtan lophassanak? Jó, tudom, a Fidesz az szent, ők nem lopnak, de mi van, ha mondjuk a szocik kerülnek egyszer hatalomra? Ők nyugodtan lophassanak? Ezt akarod?

És az libsiség, hogy ha nem akarjuk, hogy még mindig pártállamból itt maradt kommunisták, besúgók legyenek a parlamentben? Az, hogy ennyire ellene vagy a kezdeményezésnek, azt jelenti, hogy te pártállami kommunistákat akarsz a parlamentben látni?

És az libsiség, hogy nem akarjuk, hogy bizonyos pozíciókat életfogytig lehessen betölteni? Te például azt akarod, hogy a Gyurcsány még egyszer miniszterelnök lehessen? Mert nem tudom, figyelted-e, de jön föl, mint a talajvíz!

dennisthemenace 2014.05.31. 22:25:25

@♔batyu♔: Magyarul; elore tudta a FideSS csurhe, hogy noni fog a számuk. Pont ezért uldozik a hajléktelenoket is, mert zavarná az optimista hazugságkepuket a novekvo számuk. Remélem, Zánkan a karika répára nyomnak egy csepp Piros Aranyat is.

nevetőharmadik 2014.05.31. 22:32:33

@Lovag Mihály: szerinted nem tartozik az állam feladatai közé az, hogy törődjön az állampolgárok egészségével? Ha ez nem feladata az államnak, akkor mi az?

És ugye te sem gondolod, hogy akinek nem futja egészséges és minőségi ételre, az szükségszerűen lumpenkedik? Mert nem azokról van szó, akik gyorskajáldákban hízlalják magukat, hanem azokról, akiknek például nem telik rendes húsra és csak párizsit vagy vacak vizes virslit tudnak venni... te őket egyszerűen lelumpenezed?

Lovag Mihály 2014.05.31. 22:46:16

@dennisthemenace: 2014.05.31. 22:22:38

a ht magyarok jórésze se szavazott, mellesleg nem hiszek ebben a nagy kormányellenességben, megdőlt ez a teória. am ezer meg ezer különbség van a ht magyarok és a külföldön dolgozó magyarok között.

@nevetőharmadik: 2014.05.31. 22:32:33

de, épp ezért tartom jó ötletnek a csipszadót. azt lumpenezem le, aki nem az életállapotának megfelelően él, hanem tohonyáskodik.

Geo_ 2014.05.31. 23:43:22

@Élhető zóna:
2 javaslat:
- ne a volt MSZMP tagokat tartsátok távol - hanem, ha elég fiatalok vagytok, akkor tagnak csak a max. 43 éveseket "vegyétek be" - a többiek csak pártoló tagok lehessenek.

- 2 ciklus: kijátszható, ahogy Putyin és Medvegyev teszi. (Ettől azért még maradhat.)

Érdemes lenne azt is kitűzni, hogy politikusoknál a vagyonosodási vizsgálatoknál ne legyen elévülési idő.

Állampárt-ellenesség: 25 év után a lusztráció lehet, hogy Strasbourgban megbukna. S hogy ami egyébként ebben a pontban van, ahhoz komoly politikai váltásra van szükség, mert csak azután képzelhető el, hogy legyen egy tökös főügyés és egy AB. Mert ha netán e témában győzne is a népszavazás, az legfeljebb Kövért és Pintért érintené, s a 3. és 4. pontokat nem vonatkoztatná magára a jelenlegi hatalom.

Tábornok 2014.06.01. 00:44:39

Tisztelt Élhető zóna
tennék néhány észrevételt, ha megengedi, előre is köszönöm.
Nagyon szép elképzeléseket ír a fent említett három menüpontban, tetszetősek, s talán meg is lehet valósítani, bár én ezt kétlem.
Ezek a teóriák gondolom bizonyos körökben nagyon jól hangzanak, de igazából a többséget nem érdekli, ha csak ezt tudják felmutatni, akkor igen nehéz lesz ügyükhöz támogatókat szerezni.
Miből gondolja, ha valamiért e három dolog, megvalósulna, müködne teljes hatásfokkal, akkor más lenne ez az ország?
Mi változna, ha bezárná az elmúlt 30 év összes poltikusát, s így elzavarná őket a hatalomból?
Esetleg harácsolt vagyonuk is vissza szállna az államra, akkor mi lenne?
Szerintem, ideák kergetése helyett szigorúan és kegyetlenül gazdasági téren kell kezelni a problémát, s miután a gazdaság rendben van, utánna jöhetnek az úri huncutságok.
Az igazi gazdasági, technokrata rendszerváltást egyik oldal sem vállata be, önös érdekekből, akik 2/3 kaptak azok sem, s most sem fogják.

Ambiorix 2014.06.01. 00:58:05

@makro67:
Ne fárassz, haver, a ti kis álcivil purifikátori mozgalmatok a lehető legszakállasabb politikai trükk, ami a látszat kedvéért ide is csap, oda is csap, de végül, láss csodát, véletlenül mindig megelégedik a kormánypárti buktával. :)

Ambiorix 2014.06.01. 01:03:12

@nevetőharmadik:
Te amúgy valami demagógia versenyre készülsz? Csak, mert látom, már erősen bemelegítettél. :)

nevetőharmadik 2014.06.01. 01:16:32

@Ambiorix: demagógiára valószínűleg te taníthatsz. Úgyhogy rajta, kápráztass el: ha már szerinted itt olyan trükkről van szó, aminek csak a kormánypárt megbuktatása a célja, meséld már el nekünk, hogy

a közpénzekkel való tételes elszámolás
a kommunisták nyugdíjba küldése
a ciklusszám-maximalizálás

miért a kormánypárt bukását okozná?

Ambiorix 2014.06.01. 01:59:25

@nevetőharmadik:
A közpénzekkel való tételes elszámolást zárszámadásnak hívják. Ebben ad számot a kormány a költségvetés végrehajtásáról, sajna egyelőre nem neked személyesen, Bélám, hanem az országgyűlésnek, próbáld ezt feldolgozni valahogy.
A ciklusszám-maximalizálást meg a választók intézik, akinek nem tecc, hogy kommer Jenő már harmadszor képviselőjelölt, az legföljebb nem szavaz rá, sem egyéniben, sem listán, oszt jónapot. Egyéb problem? Ha van még valami hasfájásod, rendelek holnap is.
:)))

Geo_ 2014.06.01. 09:23:00

@Ambiorix: Miért gondolod, hogy kormánypárti buktára megy ki a dolog? Komolyan:

az átláthatóság azért, mert....
az állampárt-ellenesség azért, mert...
a két ciklus azért, mert...

Élhető zóna 2014.06.01. 09:42:35

@Geo_: Nem "mert", hanem "csak" - Kifligabi is így mondta!:-)

nevetőharmadik 2014.06.01. 09:55:31

@Ambiorix: a zárszámadás részletessége elégtelen. Ha elég lenne, akkor nem lennének közérdekű adatigénylések sem. De amíg én (is) állom a cechet, addig jogosan várom el, hogy lássam, mire és hogy ment el a pénzem. De valamiért te nagyon azt pártolod, hogy az állam, állami szervek pénzköltései titokban maradhassanak.

A sima szavazás a tapasztalatok alapján nem elég a ciklus-maximalizálásra. A tapasztalat azt mutatja (és szépen le is van írva itt), hogy még a legjobb, legsikeresebb vezetők is elkezdenek károkat okozni az országuknak a harmadik ciklus felé a legjobb szándékuk mellett is, a legjobb mögöttük levő teljesítménnyel is. Hát még ha sem jó szándék nincs mögöttük, és a megválasztásuk oka is legfeljebb a kommunikáció sikere. De valamiért te nagyon azt pártolod, hogy lehessen ilyen mód kárt okozni az országnak.

A kérdésre pedig továbbra sem válaszoltál:

a becsületes és részletes elszámolás
az állampárt-ellenesség
és a ciklus korlátozás

miért okozná éppen a kormánypárt vesztét?

Élhető zóna 2014.06.01. 09:55:52

@Ambiorix:

Ha én ennyire tájékozatlan lennék, mint te, biztosan nem használnék ennyire kioktató és fölényeskedő stílust!

Nem megyek bele részletesen abba, hogy a zárszámadáson miféle konkrét „lyukak” vannak, és abba sem, hogy a transzparencia mennyivel szélesebb körben ható dolog, mint a zárszámadás. Csupán két dolog:
• A választási évek zárszámadásai szerint eddig még minden párt költségvetése betartotta a választási kampányokban előírtakat… Itt már igen erős a muhaha-faktor.
• Egy konferencián mondta Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke, hogy neki x évnyi elnökösködés után sincs arról fogalma, hogy a magyar állam mire mennyit költ… Akkor meg miről beszélünk?

A ciklusszám-maximalizálás pedig azért hasznos, mert egy demokratikus automatizmust épít be a hatalom működésébe egy még a demokrácia „használatában” gyakorlatlan népnél.

Persze minden itt leírt javaslat, eszköz nyilvánvalóan ellentétes egy olyan politikai szervezet valóságos céljaival, amelynek szándéka a közpénze magánvagyonná alakítása és e lehetőség hosszú távú biztosítása érdekében a hatalom hosszú távon való megtartása. Ezért fáj ez a hozzád hasonló fanatikus Fidesz-fanoknak!:-)

térfél · http://httphatterfel.blog.hu/ 2014.06.01. 09:57:39

@Ambiorix: te, egyszerű trollagyú, ezt érted? " nem azt tanították meg nekünk ebben a 25 évben, hogy hogyan kell igazán minőségi, nagy hozzáadott értékű szolgáltatásokat és termékeket nyújtani, hanem hogy az boldogul, aki jobban helyezkedik a politikusok körül. Ez nem a nyugat mulasztása, ez a saját mulasztásunk - csak éppen a politikusainknak ez így volt megfelelő. Ebből volt elég." - azt gondolom, hogy eltévedtél kispajtás, ha nem akarod az agyadat használni írás előtt. Számoljunk egy kicsit: a veszélyeztetett korosztály első garnitúrája(buta, de nagyon nagy mellényű és semmit nem ténykedő managertípus)épp 18 volt a rendszerváltáskor - ma tehát már 43 éves!!! és ennek következtében bőven lúdas abban, hogy mi van az országban? Azt tessék megérteni, hogy egészen más mentalitással bíró embereket csak nevelés és példamutatás árán lehet kitermelni. Az öntudattal bíró ember lesz ilyen. A megvezetett, elkényeztetett, manipuláción felnövő, csakis ÖNÉRDEKKEL BÍRÓ lények kora járt le, mert az vezetett a pusztuló Magyarország jelen állapotaihoz. Önkritika, és ismeretszerzés.... talán kezdhetjük ezzel .

nevetőharmadik 2014.06.01. 10:30:38

@Lovag Mihály: Chipsadó? Ne már, minden hülye ki tud vetni adót, ez már törődés? És hogyan lesz a chipsadóból olyan program, ami segít azon, hogy a szegényebbek is (főleg például növésben levő gyerekek) minőségibb ételekhez jussanak hozzá?

Geo_ 2014.06.01. 10:32:28

@Élhető zóna: persze.

De valahol itt válik el a dolog, hogy egy ellenzéki alakulatról/megalakulásáról van-e szó vagy egy civil kezdeményezésről.

Ha a Fideszt támadod - akkor automatikus belép a cognitiv disszonancia.
Ha az ügyet képviseled: akkor jó esetben csak a második lépésben :-)

Lovag Mihály 2014.06.01. 10:44:52

@nevetőharmadik: 2014.06.01. 10:30:38

aki egészségtelen kaját akar enni (csipsz), az fizessen többet. a másodikra pedig: menzareform. ezeket az intézkedéseket Finnországban vezették be kb 40 éve. akkor még a finnek európa legegészségtelenebb népe volt. azóta pedig az egyik legegészségesebbé váltak. szép lassan.

borzimorzi 2014.06.06. 16:55:19

@lavór: Nincs 50 év. 5 sincs.
Üdv:
b

lavór 2014.06.06. 16:58:19

@borzimorzi:

:)

Pedig gyorsabban nem fog menni, ha megfeszülnek is.

Üdv

borzimorzi 2014.06.06. 17:05:51

@Krisz11: Sose értettem, honnét szeditek ezt a marhaságot, hgy mindenki a magyar földből akarna bevásárolni. Minek? Görögország a csőd szélén, olyan olcsó a föld, mint a szemét. Spanyolországban, Portugáliában se túl drága. Sőt, még Olaszországban sem a világ pénze, ha nem turistás a hely. Mi a fenéért vennél te, ha, teszem azt, gazdag svéd lennél, pont Magyarországon termőföldet, amikor az csak és kizárólag agrártermelésre jó? Miért ne vennél inkább olajligetet Görögországban, mandarinültetvényt Portugáliában, narancsligetet Spanyolországban, vagy akár szőlőt Olaszországban? Ha eléggé lent van délen, akkor az év csaknem felében nyaralásra is használhatod, a helyi szomszédod meg majd megműveli felesben.

Mi a frászért vennél pont Magyarországon földet? Olyan helyen, ahol nyaralni nem tudsz rajta, csak rövid ideig? Az agrárgazdálkodásodat meg ellehetetleníti a Fidesz, amelyik még az Alaptörvényt is 4x írta át 4 év alatt, az adójogszabályokat meg szinte már kéthetente változtatják.

Végeztél olyan közvél.kutot, amelyik bármiben is alátámasztaná ezt a marhaságot?

Csak mert lakóházat meg nyaralót már a rendszerváltás előtt is vehettek itt külföldiek, aztán az összes magyarországi lakóingatlannak még 1%-a sincsen külföldi kézben. Pedig a Balcsi véletlenül tényleg egyedülállóan jó nyaralóhely Európában, de még ott se tömeges a külföldi tulajdonlás.

Az a 600ezer ember, aki az EU különféle tagországaiban dolgozik, többet keres egy év alatt, mint amennyit azok a külföldiek kereshetnének, akikkel itt ijesztgetitek a népet, vásárolnák fel akár a magyar agrárium felét is. Közben meg nyilvánvaló, hogy 5%-át sem fogják felvásárolni, de még 3%-át se.

Üdv:
b

Krisz11 2014.06.06. 21:17:09

@borzimorzi:

Ha igazad is van, az országnak már nem maradt semmije, csak a termőföldje. Még a szürkeállomány is kivándorol külföldre. Tehát, ha ez a többség akarata, akkor tiszteletben kellene tartani.
Ha a külföld tényleg nem akarja felvásárolni, akkor talán nem sértődnek meg, ha annak a 3%-nak sem engedjük hogy vegyen, aki szerinted venne.

A magyar történelem - trianon - után ez létjogosultságunk szerintem.

"Közben meg nyilvánvaló, hogy 5%-át sem fogják felvásárolni, de még 3%-át se"
Volt erre kutatás? Vagy miért is?

Élhető zóna 2014.06.07. 00:18:52

@Krisz11: Amiről írsz, az egy fóbia - fóbiákra pedig nem szabad politikát alapozni!
Egyébként: a mezőgazdaság a XXI. században csak nagyon nagyüzemi és nagyon intenzív formában művelve nyereséges - a többi esetben csak az állami/eu-s szubvenciók éltetik. Így bizony nem éri meg összevásárolni azt a bizonyos "véráztatta anyaföldet". Ahogy te gondolkodszm, az egy XVIII. századi gondolkodásmód-maradvány: semmi köze és semmi hazsna így gondolkodni ma is. Az is legenda, hogy "majd a Föld túlnépesedik és gyilkos harcok robbannak ki a jó termőföldért, élelemért, vízésrt, miegymásért", mivel a mérvadó elemzések néhány évtizeden belül globális népesség- és születésszám-csökkenét prognosztizálnak. Így a föld, élelem, stb. értéke sem nő annyira, amennyire az általad is táplált legenda hirdeti.

...Úgyhogy: nyugi!

borzimorzi 2014.06.07. 12:34:58

Re: "talán nem sértődnek meg". :-DDD

Miért is ne? Az EU a tőke, a szolgáltatások, az áru és a munkaerő szabad áramlásáról szól. Ma 550-600ezer honfitársunk dolgozik különféle EU-s tagállamokban, Magyarországon kívül. Ezek az emberek nemcsak, hogy ott megélnek a fizetésükből, hanem az itthon maradt családtagjaiknak is küldenek haza pénzt, és öreg napjaikra is félretesznek. Ez a pénz évente és összességében bőven pariban áll a magyar mezőgazdaság által előállított termékek összességével. S ahogy ezek az emberek egyre jobban beilleszkednek és haladnak a szamárlétrán, úgy fognak összességében egyre inkább többet hazaküldeni meg megtakarítani, mint amennyit a magyar mezőgazdaság termel.

Ha mi felrúgjuk a tőke szabad áramlását, vagyis megtiltjuk a többi EU-tagállam polgárainak a termőföldvásárlást itthon, akkor ők meg a maguk részéről felrúghatják a munkaerő szabad áramlását a saját országaikban. Amilyen az adjonisten, csak olyan a fogadjisten, hallottál már erről? Ők ugyanis nem fenyegetve vannak attól, hogy a keleti tagállamokból esetleg majd valamikor elözönli őket az olcsó munkaerő, hanem konkrétan sok millió angol, svéd, olasz, francia, holland és német (stb.) munkahelyet elvesznek tőlük a keleti tagállamok polgárai, mégpedig évek óta. Nem olvastad, micsoda kirohanásokat intéz David Cameron angol min.elnök a keleti tagállamokból jövő munkavállalók ellen? Hm? Ők úgy tekintik, hogy mindazt a pénzt, amit a mi honfitársaink náluk keresnek meg, azt inkább nekik, az ő saját honfitársaiknak kéne megkeresniük. Egyrészt úgy, hogy ők töltenék be azokat az állásokat, amelyekben ma keletiek dolgoznak, másrészt meg úgy, hogy a lengyel, magyar, román stb. vendégmunkások alacsony bérigényének általános bérszínvonal-letörő hatása nem érvényesülne többé. Vagyis javulnának a helyi dolgozók alkupozíciói a munkapiacon, tehát azok az angolok, németek stb. is jobban keresnének, akik ma állásban vannak.

Plusz a kint dolgozó magyarok ellen is beszélsz. Szerinted az a honfitársunk, aki ma Angliában jó orvosként vagy informatikusként adózás után is 1,5-2 millió forintot keres havonta, az mennyire fog repesni az örömtől, hogy haza kell jönnie közmunkásnak havi 47ezerért? Mert az állása nem fog utána jönni...

Jó lenne, ha felfognád végre, hogy ha megtiltjuk a többi EU-s tagország polgárainak a termőföldvásárlást, akkor ők meg hazaküldik munkanélkülinek 600ezer emberünket. Magyarul odaadtunk egy gyémántgyűrűt egy kavicsért.

Az a kettős mérce meg önmagában is bájos, hogy rajtam számon kéred, milyen alapon becsültem az esetleg később más EU-tagországok polgárai által megveendő termőföld arányát max. 3-5%-ra. Én elmondtam, hogy azért, mert lakó-és nyaralóingatlanokat sem vettek meg tömegével, országos átlagban a külföldi tulajdon aránya e szegmensekben is 1% alatti.

Ehhez képest a Jobbikon miért nem kéred számon, hogy milyen alapon riogat azzal, hogy ha a termőföld forgalomképes lesz, akkor azt majd minden magyar gazda egyből el is akarja majd adni, illetve minden magyar földre egyből lesz is vevő? Nekik ugyanis van politikai felelősségük, nekik kötelességük lett volna elvégezniük az állításuk igazolását, vagyis közvélemény-kutatókat megbízni, hogy folytassák le a közvélemény-kutatásokat. Erre (is) kapják a pénzünket ugyanis, mégpedig nem csekély összegű állami támogatást, amiből a párt működik. A legnagyobb szégyen, hogy Morvai Krisztina jogász diplomával a zsebében keveri a matériát, pedig nagyon is tudnia kell, hogy a "forgalomképes", az "eladó" és a "keresett" az három darab, distinktíve különböző fogalom. Aki e három közt sem tud különbséget tenni, az szerintem nyugodtan adja vissza a diplomáját. De még az érettségijét is.

Üdv:
b
süti beállítások módosítása