Élhető zóna

Élhető zóna

Friss topikok

Rólunk

2014.02.05. - Élhető zóna komment

Bár az Élhető zóna blog új, a szerzői mégsem kezdők: valamennyien évek óta rendszeresen írunk ismert, olvasott közéleti-politikai blogokban. Amiért most egyesült erőkkel lépünk színre, annak oka nem más, mint az, hogy új irányt adjunk a (sajnos nagyon is kiszámítható és nagyon nem a közérdeket szolgáló) mai magyar politikának.

Ma azt kell látnunk, amit már hosszú évek óta: két nagy és egyre kevesebbeknek vállalható politikai konglomerátumot – amelyek, miközben a nyilvánosság előtt egymás ádáz ellenségei, a kulisszák mögött mégis rutinosan együttműködnek, ha az érdekeik úgy kívánják. Számos fontos ügye lenne Magyarországnak, amelyekben a valódi előrelépés ciklusról ciklusra megígértetik, majd pedig halasztódik… A nyilvános és átlátható állam ügye, a közérdeket szolgáló hatalom, vagy éppen a nem demokrata szemléletmód távoltartása a közéletből. Ezeken a területeken csak egyre rosszabb a helyzet.

  • Az állam, a közpénz-költés és a pártfinanszírozás ma átláthatatlanabb, mint bármikor a rendszerváltás óta.
  • A kormányzati és önkormányzati rendszer Magyarország élhetőbbé tétele helyett magánérdekeket szolgál.
  • Az állítólagosan a rendszerváltásban élenjáró pártok és „holdudvaraik” tele vannak olyan figurákkal, akik politikai és/vagy gazdasági karrierjüket az egykori állampártban kezdték, illetve akik már azokban az időkben is kulcsfigurák voltak.

Mi van itt?

Hogyan lesz ebből transzparens és teljesítményelvű, sikeres és nem csak a szlogenek szintjén jól teljesítő Magyarország? Hogyan kerülnek hozzáértő, a Köznek felelős és az országért – nem pedig az érdekköreikért – tevékenykedő vezetőink? Mit kell és mit lehet tennünk ennek érdekében?

Az Élhető zóna ezekre az égető és immár megkerülhetetlen kérdésekre igyekszik válaszolni.

Módszerekkel szolgálunk az „államfenevad” ketrecbe zárására, a közjót megfogalmazni tudó és azt szolgáló magyar közpolitika kereteinek meghatározására, a népszuverenitás elvének gyakorlattá tételére, a demokratikus társadalomszemlélet hatalomba emelésére. Nem az a célunk, hogy „napi politikát”, szakpolitikát csináljunk: a cél az, hogy bárkik is birtokolják a közhatalmat az országban és az önkormányzatokban, alapvető kérdésekben ne mehessenek szembe a közérdekkel. Nem „vezért” kívánunk adni az országnak, hanem rendszert, amely jól bevált alapszabályok mentén működik.

 

 

Elérhetőségeink

 

e-mail:                elhetozona@gmail.com

Facebook:          https://www.facebook.com/elheto.zona

A bejegyzés trackback címe:

https://elhetozona.blog.hu/api/trackback/id/tr585800856
süti beállítások módosítása